När får Umeå en landskamp igen. 11 år sedan sist. Det borde vara på tiden.

Tisdag 22 oktober, 2019

Nässjö var ganska nära att ta Borås skalpen. Det gäller att se upp för Russell och Williams som kan skjuta ut ljuset i Gammliahallen på torsdag kväll om de får hållas.

Jag har fått två mejl på en vecka där min förening uppmanas att köpa starkt reducerade föreningsbiljetter till damernas EM kvalmatch mot Montenegro. Problemet är bara det att matchen spelas i Malmö. Jag tror inte att det finns ngn förening norr om Dalälven som har intresse av ett sådant mejl.

Det blir intressant att se om det kommer några tusen på den matchen. Senast landslaget spelade i Baltiska hallen och det var inte länge sedan då uppgavs det efteråt en publiksiffra som var mycket högre än antalet närvarande och det enligt ”mina ögon ” som var på plats i hallen.

Det är bra att matcher decentraliseras till orter med mindre basketverksamhet så som man gör i t ex Spanien, Frankrike och Tyskland, men Stockholm, Luleå Uppsala och nu Malmö är ju inte sådana platser.

Det har förresten blivit den nya ”vita lögnen” att plussa på publiksiffrorna med superligamoms. IBK Dalen hade ligamatch i UEA Vatten (i media kallades hallen för den gamla innebandyhallen) i lördags. Den officiella publiksiffran uppgavs till över ettusen men det var inte en enda över 800 i hallen hur optimistiskt man än räknar . Jag vet för jag var där och jag vet exakt hur många som ryms. Innebandyn tappar publik hela tiden. Antagligen för att” alla” spelar innebandy. De har ju nästan alla tider i de stora gymnastik hallarna för träning både på vardagar och helgdagar och då har de inte tid att gå och titta på Dalen och IKSU.

A3 åker i morgon till Turkiet för match mot Kayseri, som förlorade helgens ligamatch borta med 15 poäng. Motståndarna hade en biffig amerikanska på 195 cm som kunde fysa mot Kayseris jätte och det var nyckeln till framgång. Jag antar att A3 kommer att spela mycket zon för att försöka kontrollera ”hjärtat” och hoppas på att motståndarna skjuter lite illa.

Spelet ute på banan blir grisigt eftersom Kayseri spelar riktigt tufft med ständig handcheckning (åtminstone när de slog Polkowice borta i Euro Cup) domarna blundade för handcheckingen.

Är det nytt för i år ute i Europa ? I den svenska ligan blåser man inget i 3 sekunders men petigt ute på plan. Ute i Europa är det tvärt om. Kanske inte petigt nära korgen men foul vid slag, knuffar och fasthållningar. Jag blir aldrig klok på de s.k toppdomarna i Sverige.

Motståndet är inte omöjligt om Drummer och alla spelar på toppen av sin förmåga. De bänkspelare som kommer in måste spela tufft och foula innan deras spelare gör poäng.

Jag väntar på att A3 skall börja ta ut max av Lawrence offensivt. Hon har kapacitet att ligga på höga siffror i match efter match med sin atletism och fina hoppskott inom fyra meter men av någon anledning så får hon sällan dessa lägen i lagets strukturerade anfall. Ingen i den svenska ligan kan stoppa hennes hoppskott eller drive utan att foula. Jag tycker att hon måste få en större roll i laget snarast.

Alla i A3 verkar ha grönt ljus att avsluta men så bra är inte A3 så att de kan spela på det viset. Specialisterna måste utnyttjas maximalt om det skall bli någon framgång i år också. -tror jag.

Idag är det tio dagar sedan Drummer vrickade foten och hon deltog inte i dagens förmiddagsträning heller så det lutar mot att hon inte spelar på torsdag. Och då är chanserna mycket små till vinst. Skadan måste vara allvarlig om hon inte spelar.

Brianna Kiesel tidigare i UD (A3) spelar uppe i Luleå i morgon med sin nya klubb Artego Bydgoszcz, som har vunnit allt hittills på försäsongen. Om Hiedman kan kontrollera Kiesel då kanske de kan vinna men Artego har fem hyfsat starka utländska spelare och massor av rutin så det blir tufft för Luleå. Om någon från Umeå skall åka upp då ringer ni mig så hakar jag på.

Jag kommer med en personlig analys av damernas Euroleague inom kort skrev jag för några dagar sedan, men det blir ingen analys. Jag känner att motivationen sviktar. UMMC Ekaterinburg är överlägsna och vinner igen. Kursk, Nadezhda och USK Prag är starkaste utmanarna tycker jag.

I morgon klockan 16.00 möts UMMC och Nadezhda. De möttes i ryska Cupen för en vecka sedan och då vann UMMC med 20 p utan Torrens, men jag tror att Nadezhda gör en bättre match den här gången. Euro Cup med 32 lag är ganska ointressant under grundserien.

Godmiddag