Jag vill vara positiv men…….

Lördag 19 oktober, 2019

Det blev en smärtsamt att beskåda BSKT:s kollaps i Huskvarna. Man-man defensiven är för naiv. Att spela aggressivt försvar på alla fem i ett motståndarlag i BLH kostar layups och frispelningar under korgen. Wettarna fick en enkel match och behövde aldrig gå på max.

Tyvärr måste jag säga att det inte var en tillfällighet att bli överspelad så ofta. Det ser likadant ut i alltför många matcher så det måste vara den fastslagna strategin vid man-man att överförsvara på båda wingarna när bollen är i mitten av banan. Suicide försvar kallar jag det.

Det vore bättre att låta bollen hamna på wingarna eftersom det är så mycket lättare att spel försvar då. Det är svårast att försvara när attackerna kommer rakt framifrån.

Jag förstår förresten inte varför BSKT inte längre spelar p&r rakt framifrån. Igår såg jag Barca mot Alba i Euroleague. Det var minst tio riktiga p&r bara i första perioden. Inte bara slip & cut.

De flesta lagen spelar med press på bollen men övriga spelare faller ifrån för att stänga 3 sekunder området. Med tidig hjälp hinner man ut på skyttarna. När anfallet är orörligt som BSKT:s ofta blir då kommer man ingenvart och anfallet avslutas med en vild attack av Odomes eller ett skott från någon som inte skjuter särskilt bra.

BSKT har nu tränat ihop i åtta veckor och har spelat 10 matcher. Det mesta borde vara på plats men så är icke fallet. Jag påstår att laget fortfarande är på ruta ett när det gäller att hitta ”sitt spel med dessa spelare”.

Det lag BSKT har idag är inte lika bra som det lag som man hade med Gilchrese, Smith, Schlitzer, Saleman, Dawit, Varytimiadis, Nilsson. Det laget bestod av många hot från trepoängsavstånd och det är absolut nödvändigt att ha i dagens basket dessutom tog Nilsson och greken massor av returer.

Min åsikt från mitten av september står fast. Nummer 1 och nummer 21 håller inte måttet och den senaste tiden har en spelare med nummer null anslutit som inte heller håller måttet. Tufft för BSKT.

Gustavsson säger i media att ”man var kort i rotationen”. Jag anser att han roterar för mycket. Om BSKT skall vinna då måste ”de 5-6 bästa” spela maximala minuter. Det finns matcher som BSKT knappast kan vinna. I de matcherna borde han matcha dem som behöver minuter och spara de som skall vinna de viktiga matcherna. Troligtvis tror man att man kan vinna mot alla lag.

Jag vet, jag vet, inte kommer ledningen att följa mina råd men jag skulle ha matchat så för att vinna några fler matcher. Det byts så mycket så att de som spelar har svårt att få en balans och komma igång. En spelare måste inte bytas ut efter tre (3) foul om det är en spelare som använder insidan när han spelar.

Jag efterfrågade nya domare och inte samma som det har varit alltför ofta vid matcherna i Småland och nya blev det och det var bra. Racys är alltid bra. Tiberg verkar leta foul på Nilsson och tar ofta lite konstiga domslut som ingen förstår. Neffatti är ganska ny i BLH så han låter de rutinerade ta det mesta än så länge. Domarinsatsen var sådär. BSKT´s insats mycket sämre.

53 poäng för på Odomes (32), Milligan (11) och Williams (10) men tretton (13) turnovers är riktigt uselt. Varför var dom inte redo för match ? Milligan och Williams tog ynka nio (9) returer och hade inte ens foulproblem. Var det en jobbig resa till Småland. Var dom trötta ? Ville dom inte spela igår det är frågan.

Noterar att Uppsalas protest avslås. Det var väntat. Det är tillhör ovanligheterna att en protest går igenom. Det finns alltid något argument som innebär att protesten avslås och vem orkar gå vidare till RF.

Ha en fortsatt trevlig Helg