”I svenska ligan startar snart bara importer”

Fredag 18 oktober, 2019

Eftersom jag valde att inte se på Euro Cup matchen igår kväll så har jag inget särskilt att rapportera mer än att resultatet var väntat. Turkarnas laguppställning var bra men inte lika bra som Cukorova i fjol så jag missade inget särskilt.

Jag valde i stället CSKA Moskva mot Khimki på Viasat och det var värt varje minut det kan jag lova. Mike James i CSKA gjorde 18 poäng i den första perioden och var utomjordisk. Tyvärr så håller inte Jerebko som toppspelare i Euroleague. Han får starta men det blir mycket bänk och lite stats.

Jag kommer med en personlig analys av damernas Euroleague inom kort. Det har skett mycket stora förändringar i alla lag så maktförhållandena är förändrade. Euro Cup med 32 lag är ganska ointressant under grundserien.

BSKT spelar borta mot Wettarna idag. En jobspost har man eftersom Presutti inte deltog i träning och troligtvis står över pga fotskada. I stället ser det ut som att Dawit gör comeback efter rehab. En försvagning i position 1-2 men en förstärkning i position 3. Dawit lär vara sugen. Det lär knappast bli något publikrusning till den gamla hallen i Huskvarna men de 250 som sitter ”på balkongen” låter ganska mycket. Hoppas att det blir lite rotation på domarna i matchen. Jag tycker att det ser ut som att det ”nästan alltid är samma domare på deras matcher” och det är inte bra.

Förra säsongen hade Udominate hela sex utländska spelare vilket jag tyckte var bisarrt, nu har BSKT åtta utländska spelare på träning nämligen fyra amerikaner och fyra EU spelare. En amerikan är i Umeå pga sociala skäl och en grek pga kommande studier de övriga på kontrakt eller kanske provspel. Jag tycker att det är lika bisarrt.

Lagen sysslar i och för sig med elitidrott och klubbledningarna försöker få ihop ett så starkt lag som möjligt men hur skall man någonsin kunna bygga upp ett basketettan lag och en stark ungdomsverksamhet om de som kommer underifrån inte ser en chans att få spela på högre nivå.

Numera får jag allt oftare höra ungdomar på alla nivåer säga att de vill vara med och träna men inte spela matcher. Jag tror att allt hänger samman. Om de ser att inte ens duktiga svenska spelare får chansen att spela på högre nivå varför skall de då göra sig besvär ”att träna så mycket som krävs” .

BSKT startar med enbart utländska spelare och A3 gör detsamma. Ingen lokal förankring och inte ens svensk förankring. Ganska trist kan jag få tycka.

Trevlig Helg