Snabbare basket – tack. Är nya damliga bollen för lätt ?

Torsdag 10 oktober, 2019

Jag har min åsikt helt klar om hur basket skall spelas på elitnivå. Om man har läge att spela snabbt då skall man spela snabbt och försöka skapa en mot en, två mot en eller tre mot två. Att promenera upp med bollen är bara korkat och inte kul att se på. Att sitta och vänta på att ett komplicerat strukturerat anfall på 20+ sekunder skall rullas igenom och resultera i poäng blir sällan vackert. Alltför ofta kammar man noll ur det som man har drillat i hundra timmar.

Jag tycker att basketen håller på att tappa sin tjusning och den lilla publik som vi har fått på grund av det trista långa långsamma uppstyrda spelet. Kanske är det dags att införa en regel att bollen måste passera mittlinjen inom fem sekunder och att komma till avslut inom max 20.

Tittade på Luleås damer igår mot Norrköping. Det är helt klart att Sandberg har fått tänka till (kanske har han fått kritik) och ändra på spelet sedan förlusten mot A3. Igår spelade de snabbare och rörligare och mer improviserat. Visst det blev några onödiga bortkastade bollar men det var lite mer Luleå än förra torsdagen.

37 defensiva returer för Luleå visar på Norrköpings svaghet i skyttet och när de dessutom saknar längd då var det en enkel match för Luleås spelare att samla på sig både poäng och många returer.

Taylor-Lundgren blev nog överraskad av Luleås spel och laget kollapsade totalt. Det var rena rama julaftonen för Luleå under korgarna.

Ärligt talat så såg Norrköpings amerikanskor både tunga och otränade ut. Basketskillsen var inte riktigt vad jag hade väntat mig från amerikanskor från bra skolor. Norrköping kommer att byta ut minst en av de utländska spelarna. Om de inte gör det och skaffar sig lite längd då blir det tom svårt att nå slutspel i år.

I Luleå var det kvickare och mer improviserat t ex Karamovics inhopp och nio snabba överraskande poäng. Okockyte spelade som vanligt vilt och hade minst 6-7 bortkastade som vanligt men höjdes i alla fall till skyarna i SVT pga sin spektakulära stil. När Luleå förlorade mot A3 då spelade hon på samma sätt men då pratade man inte i positiva ord om spelstilen.

Det bästa med matchen för Luleås del var att Nyström visade lite av sitt bästa spel och det kommer de att behöva i fortsättningen. Slaughter såg lite blasé ut liksom många av Luleås spelare. Det ser inte ut som att de spelar basket med glädje just nu. Pressen är troligtvis oerhörd i basketens mekka.

Har någon av er som inte spelar dambasket känt på den nya ligabollen. Den är lättare än den förra bollen och den studsar mer. Returerna blir helt klart längre. Något ljushuvud har fått för sig att dambasket blir bättre men det är tyvärr troligtvis tvärt om. Bollen är svårare att behandla och omställningen kommer att ta tid.

Det var exakt samma sak då dambollen storlek sex infördes på 80-talet. Damer spelade med herrbollen storlek sju fram till det och det var inget märkvärdigt med det. Jag minns mycket väl att många elitspelare då klagade på att den nya lilla och lätta bollen var svårhanterbar och att det blev svårt att skjuta trepoängare. Det tog några år innan den blev accepterad. En del spelare blev aldrig lika bra skyttar med den lilla lätta bollen.

Mina finska favoriter Kataja tog sig vidare i Europe Cup med sina fyra amerikaner genom att hemma besegra Tartu Univerisitet från Estland. Det som imponerade på mig var esterna som inte hade någon utländsk spelare i laget. De spelade imponerande basket särskilt Martynas Mazeika 24 p, 34 årig för mig helt okänd playmaker. Ring honom eller ring Robert Valge 15p, en 22 årig shooting guard på 192 cm. 

Är B-löven på väg att bli A-löven eller är det bara lite Kenttä flyt det är frågan.

Godmiddag