Nya grepp krävs. De som kör på i samma hjulspår kommer att tappa.

Onsdag 25 september, 2019

Krönikören i Luleå satte som vanligt BSKT i på den nedre halvan i sin egen ranking och den här gången allra sist. Tyvärr så måste jag säga att efter vad jag har sett hittills så finns det risk för att han får rätt för första gången. Flera importer är för svaga och spelet är alldeles för statiskt. Det går illa om BSKT ledningen inte agerar och det snabbt.

Jag trodde för ett par veckor sedan att man hade något på gång efter Finland resan men efter att ha sett spelarna i skarpt läge så står det klart att spelare i några viktiga positioner inte håller måttet för det spel som Gustavsson vill spela.

I op.se kan jag läsa att Jämtland kommer att komma upp i 10 miljoner i omsättning i år. BC Luleå omsätter 20+ miljoner och BSKT 3-4 miljoner. Ni som inte vet förstår då att det inte är möjligt för BSKT att välja bland riktigt bra spelare utan man får oftast nöja sig med den tredje sorteringen.  Ibland har man tur för det mesta inte.

Jag brukar inte rangordna lagen inför säsongsstarten för det är meningslöst eftersom ALLA vet att klubbarna med pengarna Södertälje, BC Luleå, Borås och Jämtland kommer att vara där. Nässjö satsade i fjol hårt för att ta sig uppåt och lyckades bra, i år är det Wettarna som gör detsamma. Konkurrensen har ökat på alla plan och de som kör på i samma hjulspår kommer att tappa mest.

Ser att Enjebo har exakt samma tankar som jag skrev om i HOOPS för ett tag sedan om hur Svenska Cupen kan läggas upp om den överhuvudtaget skall existera men det finns en annan modell som fotbollen använder nämligen ett gruppspel. Inom basketen skulle man givetvis genomföra det som ett sammandrag med tre alternativt fyra lag och kostnadsutjämning. Någon skulle få arrangera och fixa med fördelaktiga priser på mat och logi m.m

Förbundsfolket i toppen tänker inte i föreningarnas ekonomiska banor. De anser att om man inte har pengar då kan man ”inte vara med och leka” i finrummet. Jag säger än en gång. Förbundet är till för föreningarna och inte tvärt om. De måste lyssna på gräsrötterna annars blir ni snart avsatta. Det är nya tider på gång när XYZ generationen tar över.

Cupmatchen mellan BSKT och Jämtland liksom de övriga två matcherna i helgen genomfördes med två domare och det fungerade alldeles utmärkt. Jag tror ärligt talat att inte en enda i publiken reagerade över att det var två och inte tre. Samma sak gäller kommissarien. Ingen saknade hen. Vi har haft 150 ligamatcher i Umeå de senaste fem åren utan att kommissarien har haft ngn inverkan på matchen. Kostnaden blir mellan 8-10000 kr mindre per match. Jag säger höj arvodet med 500 kr/domare och skippa allt onödigt. Jag vet jag vet ingen lyssnar på det. Tre domare har kommit för att stanna.

I kväll öppnar BLH med Djurgården mot Jämtland i Kungliga. Du har säkert märkt vilket hallå det är nu när huvudstaden har fått tillbaka elitbasketen. Kalle Barton som spelade med Plannja Basket 1976 och är Djurgårdens coach fick tom utrymme i SVT:s Sportextra igår kväll. Jag går tom så långt så att jag påstår att Djurgårdens avancemang är anledningen till att Svtplay kommer att börja sända matcher.

Tro för guds skull inte att jag är avundsjuk eller ondgör mig över detta. Inte alls. Det är bara bra för basketen med ett herrlag från huvudstaden (damlag finns ju men vem bryr sig) för då blir det drag under galoscherna på redaktionerna. Tyvärr fattar inte redaktionerna vad som är bra basket utan man vill se spektakulärt spel med flygturer och dunkar och det finns det inte utrymme för i dagens stenhårda konkurrens.

Ur led är tiden. I kväll startar damligan med match mellan Luleå och Mark samtidigt som A3 packar kappsäckarna för att åka till Polen för stentuffa träningsmatcher. Dom kommer väldigt olägligt med tanke på skadeläget m.m Pelander kan inte spela, Ivezic har inte tränat på 14 dgr pga ryggproblem, Lawrence har varit ur spel pga kristallsjuka och förkylning. Jag ser stora risker med helgens matcher och jag hade avbokat resan för minst en vecka sedan.

I kväll är det intressanta kvalmatcher till damernas Euroleague. Botas – Gdynia, Olympiakos – BLMA, DVTK – Venetcia. Normalt skulle jag tippa, Botas, BLMA och Ventcia men så här i början på säsongen så är det svårt att veta.

Om B-löven vinner borta mot Västerås i kväll då trycker VK troligtvis en bilaga till nästa hemmamatch, men lite mer får de nog lov att prestera inna jag börjar kalla dem för A-löven.

Godmiddag