Läget i A3 och BSKT och varför så få träningsmatcher

Lördag 24 augusti, 2019

När detta skrivs har A3 gjort sju riktiga basketpass och ett testpass under veckan och jag har studerat spelarna som är på plats sammanlagt kanske 120 minuter och har gjort dessa noteringar.

Pelander verkar vara i god fysiskt trim och det i kombination med finsk SISU så blir hon nyttig för A3, men är hon den ersättare för Degbeon som A3 hoppas på. Dellbro fysiskt vältränad på samma nivå som Pelander. Förhoppningsvis får hon mer speltid i år och jag hoppas att hon tar för sig. Importerna Lawrence, Drummer och Ivezic är alla tre bra spelare men hade nog som så många andra utländska spelare som kommer till Sverige inte tagit många löpsteg under sommaren så de behöver ett par månaders tuff träning innan de kan prestera på topp.

Hansson, Modig, Sandberg en bra bit från bra form. Edholm sjuk och Elvbo rehab. Brown kvar i USA arbetande på ett basketläger så det lär knappast ha blivit löpträning eller kontaktspel under de senaste 2-3 veckorna för henne heller. Truppen ser tunn ut. Om ledningen har ambitioner att spela final igen då måste man öppna lädret. Just nu känns det som att A3 inte har samma ambitioner som tidigare.

BSKT har kört ganska tufft i veckan med åtta pass som avslutas med ett löptest på söndag. Under veckan har jag studerat alla och konstaterar att av de nya är Odomes ett fysiskt monster som inte är lätt att tas med nära korgen. Lawson snabb och atletisk. De är inga storskyttar men starka defensiva spelare och bra returtagare och den kvaliten växer inte på träd. Båda är helt klart plockade av Gustavsson som rollspelare liksom Presutti. Han är bra både som etta och tvåa och han har ett bra skott liksom nya Johansson. Dawit ser ut att gå mot en bra säsong. Konditionen är bra och krutet är torrt. Leth och Frank får det tufft att erhålla minuter i år eftersom konkurrensen har ökat i deras positioner.

Nilsson har kört hela veckan på kvällstid eftersom han jobbar dagtid. Han ser ut att vara redo för en ny säsong. För att vara en stor kille så springer han väldigt bra. Saleman är ett osäkert kort. Efter några få pass kom en vadskada och återigen vila, dessutom går förhandlingarna trögt. Om det blir spel då blir det inte i startfemman i år eftersom konkurrensen har ökat även i hans position.

Läser i nsd.se att Öqvist säger att de kanske skall spela en träningsmatch mot Umeå. Hörde också att BSKT ev. skall till Finland nästa helg. Det låter bra men det blir tre kanske fyra träningsmatcher innan seriestarten. Cupmatcher mot div 1 lag är inget test.

Jag har lite svårt att förstå varför inte BSKT, Jämtland och Luleå möts varje helg fram till starten. De borde göra detsamma på damsidan. Lagen skulle tom kunna dela busskostnaden.

Fotbolls, hockey och innebandylag spelar 7-10 träningsmatcher ibland mer före seriestarten. Det kan inte bero på ekonomi för det går att köra med bil till Luleå och Östersund över dagen om man bara har bensinpengar. Hemmalaget står för halltider och domare och det blir win win för alla tre parter. Det skulle i alla fall ge sex bra träningsmatcher för alla tre lagen men icke.

Har de hemligheter för varandra som de inte vill avslöja innan seriestart ? Löjligt i så fall. Att scrimma eller träningsspela på träningarna är väl ok men det är de riktiga träningsmatcherna med riktiga domare som visar var spelare står. Jag tittar på BSKT:s scrimmige och det fuskas och foulas hela tiden på ett sätt som aldrig tillåts i BLH. Det blir inte verklighetstroget. Spelarna måste spela så bra försvar som möjligt och det gör de i träningsmatcher.

Australien 98 – USA 94 !!!! Den skrällen levererade kängurugänget inatt inför 50000 åskådare i Sydney. VM som startar snart blir intressant.

Trevlig kvällT