Söndag 11 augusti, 2019


Tittade på några förkval matcher till herr EM 2021. Island vann med en poäng hemma mot Schweiz med avgörande skott i korgen från guarden Hermansson med 0.7 sec kvar. Alla tre lagen har en vinst och en förlust med två matcher kvar att spela. Endast ettan går till EM. Rumänien körde lite överraskande över Slovakien. Danmark vann ganska lätt mot Albanien och Great Britain likaså mot Luxemburg. Inget av lagen slår Sverige i ett EM slutspel om Sverige får fullt lag. Schweiz, GB går till EM kanske även Danmark och Rumänien.

Gilchriest som spelade i BC Luleå i fjol fick inte en enda sekund i GB. BSKT:s nya britt fanns inte med i laguppställningen.

U 20 damerna klarade sig kvar i A gruppen men frågan är om det är rätt sätt att få dessa U 20 tjejer att bli bättre genom att delta i dessa för SBBF dyra evenemang. Låt dem skaffa sig speltid och erfarenhet i BLD i stället. Jag tror på satsning på bra träning under bra specialister någon vecka då och då i stället och några enstaka träningsmatcher några ggr om året. Jag tror för övrigt att de tränare som kan utveckla spelarna tekniskt och taktiskt individuellt inte finns i Sverige. De måste hyras in från de länder som leder basketutvecklingen. Nu får jag antagligen mothugg från många liga coacher men det får jag ta.

Jag skrev tidigt i HOOPS att jag trodde på Italien i damernas U 20 EM. Jag såg redan i starten av turneringen att de spelade smart och balanserat och de hade det som behövs för att vinna i basket nämligen ett par skickliga pointguards. #6 Verona och #7 Orsili är Italiens framtid när Sottana och Dotto drar sig tillbaka och med spelare som Madena, Fassina och Trucko kan även Zandalazini m. fl dra sig tillbaka så småningom. Italien har här något stort på gång. De vinner kvällens final mot Ryssland med 10+.

Framtidslandslagen var ingen vacker syn speciellt inte damerna. Kanske är dom bara inte i form vid den här tiden på året trots att de borde vara i ganska bra form med tanke på att det är fyra veckor till matcher i Cupen och bara 6-7 veckor till ligastarten.

Norge var så svagt så det var svårt att värdera det svenska lagets insats. Helt klart är att det inte är spel nära korgen som svenska landslag satsar på. Jag tycker att för många skott tas av spelare som inte borde skjuta så mycket. Swing basketen som spelas idag innebär att skyttar som blir fria swingar bollen vidare bara för swingandets skull vilket alltför ofta innebär tidsnöd och ett dåligt skott eller en attack från en spelare som är obekväm med situationen och måste avsluta. Alla skall vara med……..

Det kostade slantar att se matchen i Östersund och i Lund men det saknades kommentator och grafiken var ofullständig. Matchtiden stämde inte mot grafiken. Jag tycker att det var en icke professionell sändning av Solitango. Om kvällens match mellan Tyskland och Sverige blir likadan då borde återbetalning göras.

Jag fattar att matcherna lades i Lund resp. Östersund för att de gästande landslagen från Danmark och Norge skulle ha ett stenkast att resa så det får vi acceptera, men det finns bättre arrangörer. Jag vet inte vad arrangörerna har gjort för att få publik på matcherna. Glest var det i alla fall på läktarna. I Östersund hade de inte ens kommit ihåg att fixa golvsopare. Blir det någon förbättring av sändningarna idag ?

Ha det gött