Framtid eller Patriotism ?

Lördag 10 augusti, 2019

Det blev en sketen matsedel i lokaltidningarna om att Dawit är tillbaka i BSKT men det är klart att det var ju ingen nyhet eftersom HOOP presenterade det dagen innan.

Fem dygn har framtidslandslaget varit i Östersund men fortfarande inte en rad om lägret i op.se. Basket har låg status även i Östersund när det är fotbollssäsong.

Många med mig tycker att framtidslandslaget är en felaktig satsning. I svensk basket borde man satsa mer på utbildning av tränarna och en större satsning på specialutbildning av spelare. Det är den enda rätta vägen till framgång i framtiden anser jag.

Hörde igår att landslagschefen Joulamo sade i sportradion att ”Alla de bästa vill vara med i landslaget” men att det handlar om spelschema frågor för att de skall kunna delta. Jag synar det. Jag anser att det handlar väldigt mycket om patriotism och det har vi inte i mellanmjölks Sverige. Det är inte PK att vara patriot.

De finska Euroleague spelarna och Markkanen ställer upp för landslaget väldigt ofta. Koponen och Salin som spelar Euroleague har inte missat många matcher. Eurocup spelarna är alltid med. I augusti har Finland några landskamper på hemmaplan och då ställer de upp med fullt lag och det blir givetvis utsålda ishallar.

Jag vet att spelare på Balkan och i Baltikum resonerar likadant. Man MÅSTE ställa upp, något annat finns inte. Spelare i Italien, Frankrike och Spanien har fått utstå hård kritik i media när de har tackat nej till landslaget. Spelare har i princip fått be om ursäkt och krypa till korset.

Real Madrid har Europas i särklass bästa spelartrupp inför 19-20. De kan givetvis undvara Taylor under några dagar men om han förväntas delta på veckolångt läger för att få spela då är det nog kört.

USA coachen Popovich behöver inte lämna in slutgiltig laguppställning förrän 48 timmar före VM starten i Kina och han lär ta tid på sig efter alla återbud. Jag hoppas i alla fall att han tar ut Celtics spelarna Brown, Smart, Tatum och Walker för dem gillar jag. Den 16:e spelar USA en träningsmatch mot Spanien i Californien. Intressant.

Trevlig lördag kväll