Dawit tillbaka i BSKT ?

Torsdag 8 augusti, 2019

Måndagen den 19:e drar BSKT igång träningen och jag ser givetvis fram emot att sitta på ”expertläktaren” och studera vad de nya har att bjuda på. Hittills har BSKT presenterat följande nyförvärv.

Rashard Odomes, 23 år, 198 cm från Oklahoma måste ha kvalitet eftersom han platsade i Oklahoma men vilka kvaliteter som han kommer att visa upp och vad han kommer att betyda för BSKT det får vi se så småningom. Jag betraktar honom inte som en guard utan snarare en power forward med attack och spelet runt korgen som hans starka sida. Odomes är en atletisk spelare som helst tar bollen till korgen och han avslutar gärna med spektakulära dunkar.

Adam Presutti, 27 år, 188 cm verkar vara en habil guard tvåa med ett snabbt och bra skott men knappast den playmaker som fyller skorna efter Gilchrese.

Callum Lawson, 23 år, 196 cm kan bli den shooting forward som BSKT har saknat men det återstår att se. Hans skotteknik är lite avig man bollarna verkar sitta så då spelar det ingen roll hur det ser ut. Han gjorde imponerande 21.6 ppm i fjol i sin NAIA Div 1 lag Arizona C. Han får goda vitsord lite varstans på nätet.

Jacob Johansson, 24 år, 191 cm shooting guard lite svårbedömd pga spel på lägre nivå i Italien men verkar ha torrt krut i bössan, så vi får vänta och se om han har kvalitet för spel i BLH. Johansson är fostrad i Alvik och har under sin karriär haft väldigt otur med svåra knäskador så vi får knäppa händerna och hoppas att han får vara hel den här säsongen.

Om en dryg månad då vet jag mer och kommer med en ny analys om vad jag tycker om spelarnas kvalitet.

Av övriga spelare så är Anton Leth klar men även André Nilsson, Egal Saleman, Albin Frank och Nils Botold från fjolårets trupp tror jag att vi kan räkna in eftersom de har setts i hallen med BSKT några ggr den senaste veckan. Snart tillkommer ett par amerikaner och truppen är nästan klar.

Jag ringde upp Nathan Dawit idag och kollade läget med honom och det visade sig att han skall läsa biomedicin i Umeå och att han är nära påskrift med BSKT. Det gillar jag. Han är en av mina favoriter. En lirare och med ett mycket bra skott. Lite långsam i försvar ibland men inte för långsam för att platsa i ligan.

Många haussar upp Djurgården pga värvningarna av Anzuluni och Ramstedt m.m men det blir ingen Germain Jordan i Djurgården kommande säsong, honom hade jag fruktat. Det är ett tungt tapp för dem, som inte går att ersätta i en handvändning. GJ är inte ung längre men han levererar alltid. Han kommer att spela i Mexico åtminstone fram till och med februari.

Den finska guarden Isabella Kaukopaasi spelar för Visby kommande säsong. Jag vet inte speciellt mycket om henne mer än det som finns på nätet och att hon har Tampereen Pyrintö som moderklubb. Jag skall försöka ta reda på lite mer om henne under de närmaste dagarna. Konstigt att hon har spelat division två basket senast om hon är så bra som man torgför i Visby.

Jag tycker att fler svenska lag borde satsa på finska spelare. Under de år som jag har haft finska spelare i mina lag så har jag aldrig blivit besviken på dem. De flesta har varit skyttar, haft rätt inställning till träning, har spelat tufft försvar och har varit som bäst när vi har spelat snabb basket. Pelander som skall spela med A3 i år är en sådan spelare. Gå basket är inget för finska spelare.

Kommer du ihåg vilka finska spelare som har spelat i Umeå Comets efter återtåget i Damligan 2000 ? Det är tre och alla var solida basketspelare. Först kom Laura Koskela på 99-02 som var en säker playmaker med en bra pull up jumper som då var extremt ovanligt. Därefter kom en speedig guard med suveränt försvar och bra skott Suvi Karvinen 06-07 och till sist den högklassiga landslagsspelaren Henna Koponen 10-11 direkt från spel i USA ? Koponen var enligt mig topp 10 i ligan det året.

Jag tippade åtta av åtta rätt i åttondelsfinalerna i damernas U 20 . Även Tjeckien mot Italien som jag räknade med skulle bli jämn blev så och avgjordes i slutminuten till Italiens fördel. Sverige kämpade på bra men Frankrike var klart bättre ju längre matchen led. I placeringsmatch # 1 blir det Portugal som man bör kunna slå. Laget har ingen stjärna men Santos, Cabral och Silva är bra.

Kvartsfinalerna är svårtippade men jag tror att Ryssland klarar av Serbien, att Belgien slår Polen, Frankrike slår Ungern. Alla tror nog att Spanien slår Italien men Italien spelar smart och kan hänga med super Spain.

En matsedel på undanskymd plats det var allt som BSKT fick för sitt senaste nyförvärv i dagens papperstidning till skillnad mot Furunäs Bullmarks damlag från 1985 som fick två helsidor. Det var iofs ett trevligt reportage av rutinerade Eriksson men nog förtjänade BSKT lite mer.

Moi som de säger i Suomi