Fredag 12 juli, 2019 kl 11:35

Jag brukar läsa basketbloggaren Rajacic någon gång då och då eftersom han skriver så sällan. Den 11 maj hade han en krönika där han skriver -”Jag ber om ursäkt till domarna”.

Det förvånar mig mycket att han inte vågar stå för sina åsikter som han har rätt till. Jag och säkert flera med mig tycker att han hade helt rätt i sin sågning av domarna vid Borås finaldrabbningar mot Södertälje. Södertälje gynnades kraftigt av domarnas minst sagt märkliga bedömningar i flera avgörande situationer. Det borde inte vara så svårt att döma enligt regelboken men om man inte använder den då blir det svårt. Nu blev det i stället individuella bedömningar av massor av situationer och det duger inte.

Är det så att ledningen för Borås Basket bad Rajacic krypa till korset och be om ursäkt ? Kanske tror ledningen att det skulle hjälpa eller att laget annars får svårigheter med domarna under kommande säsong.

HOOPS brukar som du vet inte backa för att uttrycka sina åsikter om domarna. Om en domare gör sitt bästa och helt enkelt missar och inte blåser eftersom hen inte ser då får det passera, men om alla andra ser då är det något som inte står rätt till.

Om en domare dessutom tar merparten av sina domslut på ett visst lag då är det något lurt på gång, som inte passerar den kunniga publikens ögon och absolut inte mina argus ögon. Ibland har jag en känsla av att domarna som dömer tror att vi som sitter i publiken inte förstår oss på basket, att vi inte kan reglerna eller tom att vi inte ser vem som blåser på vad.

Säsongen 2018/2019 var det domarna i BLD som imponerade. De nya och ett till två:års rookisarna gjorde utmärkta säsonger och blåste så gott de kunde på det som var fel. Jag vill envist och med bestämdhet påstå att det var anledningen till att det blev så många överraskande resultat under årets serie. Topplag förlorade mot lag lägre ner i tabellen eftersom domarna dömde rättvist. Barthold och Brown har aldrig fått så många foul tidigare. Det brukade sällan eller aldrig hända förr. Lag som Luleå och Alvik åkte ut i kvartsfinaler och en nykomling Högsbo gick ända till final är något som aldrig har hänt eller hade hänt om det inte har hänt något.

HOOPS ber inte om ursäkt till domarna.

Under helgen genomför U 23 EM i Friidrott i Gävle. Det startade igår med ett flertal olika kvaltävlingar men idag kl 16.00 drar det igång få allvar och SVT sänder rubbet. Jag väljer faktiskt friidrott före ungdoms EM i basket.

Trevlig Helg