Torsdag 11 juli, 2019 kl 11:41

Nästa event att se fram emot är damernas U 19 VM som spelas i Thailand med start 20 juli. Sverige är tyvärr inte med men 2006 var 88:orna i final mot USA det glömmer HOOPS aldrig och det var coach Mikke Johansson som dirigerade det. Han har fått en del cred men inte tillräckligt. Förresten varför kliver han inte upp och coachar i ligan igen ? Han kanske var lite för ung när han provade med LBBK efter succén. Jag tror att basketen har utvecklats mycket de senaste åren så att han och fler unga coacher på BG nivå borde våga och få ta större uppdrag.

Sveriges U 18 damer spelar i år i B divisionen i ungdomarnas Europamästerskap, alltså inte bland de 16 bästa lagen i Europa så HOOPS väljer bort att följa dem i år.

Även U 20 herrarna som startar sitt EM på fredag i Portugal spelar i B divisionen med hela 21 lag. Knappast mer än ett fåtal riktigt intressanta matcher. Kanske värt att kommentera så småningom.

De 16 bästa som spelar i A divisionen startar också på fredag i Tel Aviv och där väljer jag Israel mot Serbien kl 21:00 men det finns flera bra matcher tidigare på dagen.

Egentligen så är det ganska ointressant att spela Europamästerskap i alla åldersklasser U16, U18 och U20 varje år som man gör numera. Publikintresset och intresset från media är lika med null. På läktaren är de nära och kära och förbundsfolk och några få till.

Det är givetvis roligt för dem som blir uttagna i lagen att åka ut någonstans i Europa och träna och spela matcher i ett par veckor men frågan är om det ger tillräckligt för att forma spelare som skall ta platserna i landslaget efter gamlingarna som troligtvis inte spelar mer A-landslagsbasket efter 2021. Klara Lundqvist som dominerade i U 20 i fjol och snittade högst i den svenska skytteligan hade inget att hämta i årets EM slutspel.

Jag är också tveksam till om det är rätt spelare som är uttagna i U 18 laget när jag noterar att åtta av tolv kommer från riksbasket gymnasierna. Historien har visat att många av de spelare som har blivit riktigt bra inte har gått på Riks BG. Jag antar att det är coachen som tar ut laget men det skulle inte skada med en second och kanske tom tredje åsikt.

Det blir inget med CJ Dunston i Jämtland. I tidningen står det att att de gemensamt har kommit överens om att inte fullfölja men enligt den info jag har fått så blev kontraktet ”uppsagt pga skada”. Ärligt

Jag blev förvånad när jag läste att Jämtland hade kontrakterat honom. Han var ok i match ett mot BSKT men i övrigt svag och under hela fjolårssäsongen väldigt ojämn.

Godmiddag