Söndag 7 juli, 2019 kl 13:03

Gomez må vara en trevlig kille. Han gillar att skratta och skämta med spelarna när laget har vunnit men inte kan Sverige ha en coach för landslaget som inte kan kommunicera med laget på ett acceptabelt sätt. Gomez är precis som de flesta från Frankrike. De vill inte och kan inte prata engelska. Jag är säker på att det blir en otydlig kommunikation och att det uppstår missförstånd ofta.

Loyd fick vara översättare från engelska till franska på presskonferensen så att han inte missförstod frågorna. Han fick fram att han ger hela laget hela äran för framgången och det skall de ha för det var de som gjorde det och verkligen inte den franska coachen.

När Sverige ledde med 31 – 36 började ryskorna spela tuffare och aggressivare försvar. Sverige tappade det lilla spel man hade direkt och hade sju missade anfall i rad men som tur var så fortsatte ryskorna att missa de också så det kostade ingenting.

Magarity & Loyd var riktigt bra både i anfall och försvar men då har de amerikansk fighting spirit i sig också. Inför EM trodde jag inte att Eldebrinkarna skulle kunna prestera på den här nivån men de har de gjort och de har stärkt sina aktier för fortsatt spel ute i Europas storklubbar i några år till. Det enda som ligger i fatet för dem det är att de inte har riktiga hoppskott och att de är lite för långsamma. Det lyste igenom tydligt i matchen mot Serbien.

Zahui har tappat för varje match som har gått men det är lätt hänt om man som hon spelar försvar ”stående på tårna”. Det blir lätt och ofta fouls. Hon var den stora stjärnan inför mästerskapet men det blev nya namn som tog över och de är Magarity och Loyd. De borde bli SBBF:s nya frontnamn. Dessutom tycker jag att de båda säger väldigt mycket bra saker när de blir intervjuade.

På den efterföljande presskonferensen kom det intressantaste uttalandet från Rysslands coach Olaf Lange: ”We have a guard problem in Russia, but there is a guard problem everywere, even in Australia where my wife is from, perhaps not in US and Spain” sade den ryska coachen Lange vid presskonferensen.

Fattas bara annat att man har guard problem överallt med tanke på att nästan alla lag på toppnivå även i Sverige tar in ett par amerikanska guards i sina lag för att hålla i spelet. Vem vill satsa på guard rollen när chansen till en framstående roll och speltid är så liten.

I Sverige och i många andra länder utbildar vi spelare som skall kunna attackera och avsluta alternativt passa bollen till en öppen skytt. Vi försöker utbilda skyttar genom massor av skotträning men när det kommer till t ex topplagen då är det de utländska spelarna som tar de flesta skotten.

Jag tror att både klubbar och förbund måste börja tänka till här lite grand eller så tycker de att jag är ute på biken igen. Mitt tyckande är kanske to old school. Det kanske är dags att stänga ner HOOPS och tyckande.

Jag tycker i alla fall att det är dags att börja utbilda playmakers och det gör man genom att spela lite mer strukturerad basket när det inte går att spela fastbreak. Träna på träningarna ständigt på olika spel. En playmaker skall göra de övriga i laget glada med fina passningar och ta avslut själv om avslut bjudes. En playmaker skall dessutom helst kunna skapa något själv och inte bara vara bolltransportör.

Jag tror också att man måste börja lära spelare att passa bollen inside. Denna konst behärskas bäst av USA spelare men även mycket bra av de spanska spelarna. Kolla i kväll kl 20.30 när finalen spelas.

Slutligen ett stort grattis till de svenska spelarna för den prestation de har åstadkommit i årets EM. Personligen trodde jag på avancemang från gruppen men definitivt inte en delad femteplats av 16 nationer och avancemang till OS kval. Kvalet spelas den 3 – 13 februari och eftersom Sverige hamnar i en fyralagsgrupp varav tre lag går till OS så finns det goda chanser.

Andrew Smith till SBBK !!!!! Det verkar finnas gott om resurser i Sköna Grönas kassa med tanke på alla nya herr och damspelare. Undrar om de lånar på fastigheten för att skapa resurser ?

Ha det gott