Lördag 6 juli, 2019 kl 12:29

Serbien har spelat alla sina matcher i Eurobasket kl 20:30 på kvällarna. Är det så att arrangörsnationen får bestämma när de vill spela ? Jag är nyfiken på sådant. Har de fördelar mot andra lag. Har de krävt att få spela 20:30 varje dag ? Alla övriga lag har har fått lov att spela morgon middag men inte kväll mer än om man har mött Serbien.

Undrar om lilla Sverige skulle få bestämma sina egna matchtider och förresten vilken tid skulle SBBF välja som matchtid för Sverige. Troligtvis 15.00 eftersom det är serielunken på helger hemma i Svedala. Sen matchtid är vanligt ute i Europa men i Sverige envisas man med att spela tidigt. Kanske är det dags att testa lite senare matchtider även i de svenska ligorna. Uppkast 20:34 har varit succé i Östersund den senaste säsongen kanske pga att gästerna har kunnat köpa sig lite ätbart och pilsner. Jag tror inte det är fel att testa så länge som man inte kolliderar med Champions League eller Premier League. Färdiga goda mackor och folköl kan man väl testa om det smakar.

Snart är det dags för placeringsmatch för Sverige mot Ryssland. Jag skulle bli förvånad om laget kan prestera bra basket efter kölhalningen mot Serbien, men Sverige kan absolut vinna om de bara spelar tufft och vågar spela 1 – 1 attacker och kan stänga igen 3 sekunders. Ryskorna skjuter inte särskilt bra från distans. Förlusten sitter med säkerhet kvar i mångas skallar och startar det illa idag då kan det bli en liknande visa.

Många är fortfarande ute efter jobb i Europeiska klubbar och jag skulle tro att en del klubbar höjde på ögonbrynen när de såg hur vilset och mesigt många uppträdde. En del klubbar undrar nog vad de har skrivit kontrakt med egentligen.

Jag har kollat SVT, TV 4, kvällstidningar sociala medier men ingenstans ser jag den svenska coachen kliva fram och ta på sig misslyckandet mot Serbien. På presskonferens hade han inget att komma med mer än att berömma det serbiska laget och att de spelar väldigt smart.

Journalisterna borde då ha frågat honom om Sverige spelar väldigt osmart eller om Sveriges taktik var osmart.

De journalister som var på presskonferensen hade heller inte mod eller kanske kunskap att fråga Gomez varför han inte försökte förändra matchbilden tidigt genom t ex zon redan vid den första timeouten eller beordra laget att stå upp och fightas när det blev en dogfight som jag skrev om dagen innan.

Det är lätt att sitta på en presskonferens efter en seger men det krävs ödmjukhet och att sitta där efter en förlust men det krävs klokskap och smartness för att klara av det efter en förnedrande utskåpning.

Han kunde också ha gjort en Mourinho och tagit på sig det fulla ansvaret och stått upp för sina spelare och försvarat dem och sagt att de fightades så bra det gick idag men vi fick petiga fouls samtidigt som serbiskorna kunde spela mycket mer fysiskt utan foul. Att i SVT efteråt säga till Lehman att hon skall fråga spelarna varför de spelade så illa är illa. Mycket illa.

Lite jävlar anamma och kroppsspråk skulle heller inte skada hos coachen. Coachen måste försöka få igång sitt lag om de är på hälarna. Att ta en teknisk foul när allt går emot en kan vara nödvändigt och kan vända en match. Det hände ingenting. Du kanske tycker att jag går hårt åt coachen men det är faktiskt coachens roll att få spelarna redo. Om man ”tror att spelarna är redo” då är man illa ute.

Det var någon som sade att ”det är ju ändå bara idrott och inte livsviktigt”. Det är helt korrekt att det inte är livsviktigt men jag kommer i alla fall aldrig att glömma den matchen och det som det stolta upphaussade laget presterade. Jag mådde fysiskt illa när jag såg vad som utspelade sig på parketten och jag är säker på att åtminstone några i startfemman också mådde illa. Det skall bli kul sade Zahui inför matchen då blev i alla fall jag orolig. Om man har ett superlag som lirar ut alla då är det kul att gå till match, men inte om man förstår att det krävs blåmärken svett och kanske tårar för att vinna då är det inte kul förrän när matchen är vunnen.

En seger mot Ryssland idag kan upprätta hedern och en plats i OS kvalet vore givetvis plåster på såren. En förlust och prestationen 7-8 plats kommer att vara glömd innan laget landar i Sverige.

Ha en fortsatt trevlig Helg