Fredag 5 juli, 2019 kl 12:14

”Sweden is not a very strong team” sade den serbiske coachen Maljkovic på presskonferensen och fortsatte med ”my team got the message before the game and I am happy they follwed it”.

Inför matchen intervjuades en uppenbarligen nervös Zahui. Hon som alltid brukar ha ett strömmande ordflöde var fåordig men hon fick ur sig ”det kommer att bli en rolig match”. Jag vet inte varifrån hon fick det. Hade hon inte fått reda på att det skulle bli en dogfight och att de skulle bli överkörda om de inte spelade riktigt hårt.

Matchen blev precis den mardröm som jag förutspådde i HOOPS tidigare. Serbien startade precis som mot Ryssland med helplans press och Sverige fick direkt ”rådjursögon” och chokade direkt.

Eftersom Sverige vek ner sig direkt så tog serbiskorna för sig mer och mer och inte ens domarna brydde sig om att hjälpa Sverige på traven med lite avblåsningar för tacklingar, knuffar och armdragningar.

Jag som tittar mycket på WNBA undrar vad man säger i USA när de ser matcher i EM slutspelet. Det är nästan en helt annan sport speciellt bedömningen av foul och kontakter. I WNBA blir matcherna roliga att se ja rent av vackra pga all fair play som genomsyrar bedömningen av foul m.m Jag är uppriktigt sagt besviken på det jag har sett hittills av domarna i slutspelet. I grundserien dömde de väldigt bra och på det som var fel men nu gäller nya regler.

Efter total utspelning så kom äntligen lite zonförsvar efter 28 minuter men den gammaldags 2 – 3 orörliga zon som Gomez använder den dödar ett lag med 3 poängsskyttar direkt och så blev det. En gammaldags 3 – 2 hade i alla fall fått dem att passa bollen inside i stället.

Serbien visade ingen nåd och gjorde det hela till en s.k skrattmatch som blev mer och mer pinsam. Dahlborn i TV3 Sport gick faktiskt så långt så han tyckte att man borde göra som i USA baseboll och stoppa matchen pga överlägsenhet. Jag har aldrig hört de basketkunniga och pratglada Magnus Dahlborn & Jonte Karlsson så tysta någonsin. Jag trodde ibland att det var ljudavbrott på sändningen.

Jag funderade på varför man inte bestämde sig tidigt för att spara startfemman till lördagens viktiga match. Fanns inte det i ledningens tankar inför matchen ? Kom de på det när det var fem minuter kvar ? Vi låg under med 20 poäng efter tolv (12) minuter och det borde alla inse att med den klasskillnaden på lagen så går inte det att ta in.

När jag hör Zahui intervjuas efter matchen så sade hon att det i halvtidspausen ”kändes som att vi kunde vända matchen”. Kan det vara möjligt att de svenska ledarna invaggade laget i den naiva tron att de fortfarande kunde vända till seger ?

Det var roligt att 6400 åskådare tog sig till hallen med tanke på att de övriga tre kvartsfinalerna spelades inför några hundra åskådare. Sverige söker EM och har planer på HOVET som arena men där bör de snarast tänka om. SBBF borde ha lärt sig efter det ekonomiska fiaskot i samband med herr EM i Sverige 2003 då man spelade alla matcher i hockeyrinkar och Globen inför väldigt glesa läktare.

I mina ögon får bara Magarity godkänt och jag avstår med respekt för spelarna från att komma med en djupare analys av tillkortakommandet.

Ryssland kommer att spela tufft mot Sverige på lördag. De åkte själva dit på Serbiens hårda och aggresiva försvar. Frågan är om de klarar av att spela på liknande sätt. Sverige har helt klart en chans att vinna men det blir en taktisk match och där tror jag tyvärr att ryssarnas coach Lange ligger ett par snäpp före Gomez.

Belgien steppade upp och spelade strålande mot Frankrike men så åkte Meesseman på sin femte foul enligt mig helt feldömd och då fick Frankrike extra kraft och kunde vända på matchen till seger. Belgien spelar bättre lagbasket än Frankrike men Frankrike har några stjärnor som t ex Gruda & Eboupa. De kan med individuella prestationer avgöra en jämn match och så blev det. Gruda har varit ganska anonym i gruppspelet men nu när det gäller då kliver hon fram och det med 32 poäng. Coach Garnier kan skatta sig lycklig att hon har en sådan spelare.

Great Britain till semifinal är riktigt kul. De spelar väldigt balanserat och diciplinerat och har kvalitet att matcha kommande motståndare Frankrike. ”No panic if they score” upprepade GB:s succé coach Chema Buceta gång på gång och det var precis så som laget agerade. Få se om det håller även i semi.

Serbien har aldrig slagit Spanien i de stora mästerskapen men nu är det på hemmaplan och semifinal så nu är det dags. Coach Maljkovic fick direkt frågor inför den matchen på PK. Hon var som vanligt iskall och svarade bara att det blir en svår match mot en mycket bra motståndare. Jag tror att Serbien vinner om det får spela på samma sätt som i de senaste matcherna nämligen hårt. Spanien är snabbare och det blir serbiskornas nöt att knäcka.

Trevlig Helg