Fredag 14 juni, 2019

Det är bara att ta av sig kepsen och gratulera Umeå BBK (A3) till Houdini tricket att ta sig ur skulderna till Skattemyndigheten. Jag vet inte hur det har gått till att få fram så mycket pengar men det är glädjande att man gör rätt för sig och återerövrar lite av sin heder och framförallt att dambasketen på elitnivå kan leva vidare.

Förhoppningsvis kan Umeå BBK även göra sig helt skuldfri inom kort för jag vet att det finns andra skulder men givetvis inte av den digniteten.

Jag hoppas att laget inte har gjort sig av med hela kommande säsongs sponsorbudget redan nu för att betala skatteskulden. Det kan ju också vara så att hela styrelsen plus några till har gått in och borgat för att storlån för att kunna slutbetala skatten med löfte om att få tillbaka borgen summan när sponsorpengarna kommer in. Säg inte att jag tänker negativt eller hittar på för jag har själv varit med om en sådan lösning 1987/1988 då Ume Baskets hela styrelse borgade för de pengar som behövdes för att klara av att genomföra den säsongen. Det var givetvis inte ett så stort belopp utan 25000 kr per person för sju personer. Jag tror knappast att någon fick tillbaka de lånade pengarna.

Med detta avklarat får vi som gillar basket nu sitta vackert och vänta på det första nyförvärvet för säsongen. Sju av fjolårets spelare är klara plus Matilda Sandberg från div 2 laget. Det innebär åtta spelare så minst fyra till behövs i truppen för att den skall vara komplett. Om Modig blir kvar då blir det säkert två utländska spelare varav en amerikan och en EU spelare plus någon ny svenska eller……. Varför inte satsa på en bra finska ? Jag skulle ha ringt Awak Kuier. Hon gick ut gymnasiet idag. 194 cm med bra 3 p skott och kan dunka. Hon spelade för Helsingfors Basket Akadem (HBA) i den finska basketligan den senaste säsongen.

Det spekuleras lite hit och dit om André Nilsson och hans vara eller inte vara i BSKT den kommande säsongen. Killen har ett nytt jobb som han trivs med så det skulle förvåna om han lämnar Umeå. För den skull är det inte säkert att han spelar den kommande säsongen. Fjolåret var både upp och ner. Stundtals spelade han sin bästa basket och blev även uttagen till landslagsläger. Långa perioder besvärades han av knäproblem och det är väl troligtvis knäledens status som avgör om han spelar vidare i BSKT. Det finns massor av spelare ute på marknaden men inte så många 209 cm killar med hans erfarenhet så för BSKT vore det bra om han blir kvar.

Läser i op.se att Jämtland Basket betalar 17000 kr per match i hyra till Fritid Östersund för att få nyttja den moderniserade hallen med restaurang. Jag undrar om lagen i Umeå som vill att Umeå Fritid skall bygga en restaurang m.m i anslutning till baskethallen har insett att det inte blir enbart intäkter utan även betydligt högre kostnader. Det vill till att man har en ordentlig försäljning och publiktillströmning om det skall ge någon som helst vinst i Umeå.

Läser i samma artikel att Jämtland Basket har 120000 kr i elitbidrag från kommunen och att de tycker att det är alldeles för lågt. Jag tror att både BSKT och A3 har ungefär samma belopp från Umeå Kommun. Kommunerna sneglar på varann och lägger sig på samma nivåer.

Klockan 15.57 idag läste jag på nsd.se att Santa Okockyte, som var UD:s guard och lagets spektakulära stjärna 16/17 har skrivit på för Luleå Basket så jag får stryka henne från min önskelista och gratulera Luleå. Nu har de två (även Hiedemann) snabba atletiska och spektakulära guards som kommer att charma publiken kommande säsong. Det blir intressant att se hur A3 reagerar på den värvningen. Eftersom Brown redan är klar så måste man nog satsa på en till guard som är klassen bättre än henne för att fixa matcupen.

Trevlig Helg