Onsdag 12 juni, 2019

Jag har känt till en tid att det var på gång med Jan-Olov Blom som ny klubbdirektör i BSKT men först nu är det bekräftat.

När han 1976 var 20 år och student på UMU då var jag hans coach i dåvarande KFUM Umeå eller Universum Stars som laget kallades 75/76. Vi var först i landet med företagssponsrat namn. Plannja Basket kom efter oss och bildades 1976.

”Blomman” som han kallades var atletisk och talangfull och spelade basket ända upp till div 1 nivå bl a 1980 med Universum Basket med Jerry Selberg och Bob Foss. När han var klar med ekonomistudierna lämnade han Umeå en tid för att vara tillbaka i början av 90-talet.

Han har varit tränare och har bra basketkunskap och öga för vilka spelare som har det som krävs och det är en stor fördel om man har en klubbdirektör som även har känsla för det sportsliga för det är trots allt det sportsliga som är det viktigaste.

Ekonomin är nog redan i ordning i föreningen annars hade han aldrig tagit på sig uppdraget. Förhoppningsvis kan han stärka organisationen och se till att matcharrangemangen blir bättre och att sponsorerna tas om hand på ett professionellt sätt i fortsättningen. Det har varit lite si och så med det åtminstone den senaste säsongen kan jag tycka.

När Luleå BBK damerna åkte ut i kvartsfinalen så skrev jag att det kunde vara bra för svensk dambasket och jag tyckte även att nya lag i finalen kunde vara bra för utvecklingen. Lag som har 3-4 ggr mindre budget än Luleå och Umeå inser att de kan lyckas. BC Luleå herrarna har 6-7 ggr större budget än BSKT och ändå lyckades BSKT vinna två gånger mot BC Luleå i fjol. Tänk på det du.

Klimatfrågan blir viktigare och viktigare för varje dag som går men inom idrottsrörelsen verkar den ännu inte ha nått fram.

Ett Basket EM spritt över hela Sverige eller ett OS i Sverige och i Lettland med sådana avstånd som det blir fråga om är inte särskilt miljövänligt. Jag undrar om det inte är dags även för idrotts pamparna att börja tänka om. Decentralisering är en god tanke men nej det blir alldeles för mycket onödiga transporter med flyg kors och tvärs. Det är dags att i stället planera så att alla kan färdas med tåg eller buss, båda aktiva, ledare och supportrar.

Dagens WNBA överraskning för många är att Connecticut Sun vann sin fjärde raka match i natt och det mot Washington Mystics som ligger 3:a. Sun har nu 6 – 1 och har fått en kanonstart. Courtney Williams hade en fin kväll med 23 poäng och centern Jonquel Jones hela 24 poäng.

Ha en fortsatt trevlig sommar