Tisdag 11 juni, 2019

Nu fattar även svenska fotboll förbundet att det är den enda rätta vägen att tillåta mixade lag upp till åtminstone 16 år för att få ihop fler lag och för att få igång så mycket seriespel som möjligt. Det är spel som är roligast om coacherna låter alla spela och matchar lagen på klokt sätt. Det utvecklar spelarna och det innebär tillväxt i sporten.

I Västerbottens Ungdomsserie har vi haft mixade basketserier på tonårsnivå redan i två år och jag anser att det bidrar till att utveckla basketen i länet. Tyvärr finns det en del som är emot mixade serier upp till åk 9 även om det borde vara utvecklande för de aktiva. De fysiska skillnaderna är inget problem på träningarna och heller inget problem under matcherna bara domarna ser till att reglerna följs.

Att Elias Andersson får Miki Herkel Stipendiet är jätteroligt men ingenstans har jag än så länge kunnat läsa vilka han har haft som tränare. Den frågan borde alltid ställas det lärde jag mig av hockeyprofessorn Tommy Sandlin när jag tränade hans dotter. Det är ungdomstränarna som är bakom de som blir bra som det gäller att ha god kontakt med och ge cred så att de tycker att det är kul och vill fortsätta. Det är de som tränade Elias i hans unga år som har lagt grunden till hans utveckling. Patrik Nilsson har varit hans tränare i fem år och Christoffer Lundström har assisterat i två och de coacherna skall ha stor cred för sitt arbete med ungdomarna.

Drygt tre timmar efter att jag hade recenserat Lawrence, Ivezic och Brown i gårdagens HOOPS skrev vk.se att de var klara för A3 kommande säsong. Då är det bara att hoppas på att slantarna räcker till två riktiga toppspelare med lite längd till de avslutande platserna för det kommer A3 att behöva om de skall kunna utmana om guldet igen.

Beskedet om vilka de nya spelarna blir lär komma när som helst. Allt presenteras enligt plan. Först att A3 är räddad från konkurs, därefter klara spelare dag efter dag men inga nyförvärv och nu finns det bara ett par kanske tre platser kvar eftersom Tilda Andersson inte är aktuell för spel kommande säsong pga kommande knäoperation.

Wettarnas Dunston till Jämtland var en oväntat övergång men han passar nog in för han var lite vild i sin spelstil, men han blir inte ”årets lyft kommande säsong”. Jag personligen tycker inte att han var en bra utländsk spelare i den svenska basketligan.

”Jag är inte coachens typ av spelare” är rubriken i dagens nsd.se och då gäller det Massambas vara eller icke vara i BC Luleå. Klubben har inte erbjudit honom ett nytt kontrakt och nu lättar Massamba på hjärtat. Du som läser HOOPS vet att jag var väldigt tveksam till rekryteringen av honom eftersom han inte alls verkade passa in i spelstilen som Öqvist praktiserar. Frågan är varför man värvade honom i fjol. Var det en panikvärvning när inget annat blev som man hoppades ? Jag ringde Mosesson för att få ett svar men jag kunde inte nå honom.

Real Madrid är i final i den spanska ligan igen efter 3 – 0 mot Valencia och Barcelona har 2 – 0 mot Zaragoza och snart klar för final. Allting som vanligt. Frågan är vem som vinner finalen. Barcelona vann Copa del Rey för några månader sedan när de besegrade Real i finalen.

Det skulle vara stort för Kanada om Raptors vinner NBA. Basket är en stor och erkänd sport i Kanada men inte ens i närheten av hockeyn. I natt var det nära.

Connecticut Sun är enligt mig det minst namnkunniga laget i årets WNBA men laget som just nu toppar ligan med 5 – 1. De har bara förlorat mot LA Sparks med 77 – 70 och det på bortaplan i match tre. Jag tippar att LA Sparks vinner årets WNBA. De har ett mycket bra lag och en vass coach i Derek Fisher.

Jag tycker att WNBA är ett par klasser bättre än förr. För bara några år sedan så var det ett par spelare i varje lag som var dominerande och helt överlägsna. Idag ser jag 5-6 spelare i varje lag som håller hög klass. Spelet är tekniskt och snabbare än tidigare och trepoängs skyttet är bra. Även försvarsspelet har tuffat till sig rejält. WNBA är roligt att titta på.

Önskar dig en bra Sommar