Lördag 25 maj, 2019

2007 spelade Plannja Basket en U 19 kvalmatch mot KFUM Umeå i Tegshallen. I Plannja Basket spelade en inte helt okänd junior vid namn Jonas Jerebko. I KFUM Umeå en inte helt okänd kille vid namn Egal Saleman. Man pratade i flera dagar om hur drabbningen mellan Jerebko och Saleman skulle bli. Luleå folket sade att det blir en kross. Umeå folket vågade inte säga något.

Det blev en fartfylld och trevlig match som Plannja vann men inte med mer än 10+ poäng. Kampen mellan Jerebko 27 p och Saleman 23 p var intensiv och ganska jämn. Lite längre fram på säsongen tog Plannja Basket U 19 SM guldet med det laget.

Kort därefter skrev Jerebko på för Angelico Biella i Italienska Serie A. Du vet hur det har gått därefter. Inför den här säsongen sänkte han lönen från 35 miljoner sek till 20 miljoner sek när han blev kontaktad av Golden State Warriors för att få chansen att spela med de bästa och kanske kunna vinna NBA och nu är han ganska nära sin dröm om en NBA titel.

En målmedveten kille. Tänk om han även skulle kunna spela med det svenska landslaget för då skulle han även börja betyda lite mer för svensk basket.

A3 Basket räddas – är rubriken i dagens lokalmedia och om det stämmer så är det snyggt jobbat.

Skulden var förra veckan 541 681 kr till Skatteverket och 1 809 701 kr till KFM totalt 2 351 382 kr. Skatteverket har begärt att hela beloppet skall inbetalas till den sista maj för att undvika KK. Kanske har Umeå BBK(A3) fått till ett anstånd efter att ha gjort en stor inbetalning.

Om de har fått anstånd så beror det på att det är en ideell förening och att Skatteverket efter inbetalningen tror på föreningens goda vilja eller att man har fått ngn form av säkerhet. Om det hade varit ett företag då hade det inte räckt med en delbetalning. Begäran om KK hade fullföljts i alla fall.

Om det är så att Umeå BBK(A3) lyckas att ta sig ur skuldberget då är det väldigt positivt för basketen i Umeå eftersom båda ligaföreningarna har figurerat i media med skatteskulder under de senaste 2 – 3 åren. Umeå BSKT har tidigare lyckats att betala sina skatteskulder.

Sanerad ekonomi kommer även att innebära att fler random besökare börjar gå på basket igen och fler som gillar basket kommer att gå på matcherna igen. Jag vet att många har avstått pga skatteskulderna och den s.k fyllekörningen.

Vi som älskar basket blir givetvis jätteglada om vi även till hösten får se BLD och Euro Cup.

Hörde på sportradion att volleybollens fixstjärna Isabelle Haak är skadad och inte kommer att delta när Sverige möter Slovakien i Gammliahallen den 8 juni kl 17.00. Synd för det innebär att den matchen inte har samma värde som om hon hade varit med.

När de mötte Finland förra året i augusti var jag på plats i en nästan fullsatt hall med god stämning men tyvärr inte nog bra spel för att kunna rubba Suomi. Efter den matchen skrev jag att Finland håller på att passera oss i fler och fler sporter.

I förrgår fick vi i hockey VM smaka på den medicinen återigen. Devisen att det är sällan som de bästa spelarna bildar det bästa laget bevisades igen.

Det är bara en tidsfråga innan Suomis damer besegrar Sverige även i basket. Det var lång tid sedan senast men jag tippar att de matchar Sverige redan om max två år. Kanske redan nästa år.

HOOPS gör härmed uppehåll med skrivandet ett tag men jag räknar med att vara tillbaka igen så småningom. Du får lov att klicka in dig då och då och hålla utkik efter nästa krönika.

Trevlig sommar