Måndag 20 maj, 2019

När jag under slutspelet skrev om att A3 tog ett par längre uppehåll utan basketträning när de vann med 2 – 0 i kvarten och 3 – 0 i semifinalen fick jag kritik från A3. ”Vem gagnar det” att skriva på det viset och det stämmer dessutom inte.

Jag vet att det stämde till 110% eftersom man till och med tog ett dygn mer ledigt från basketträning än vad jag skrev om innan finalserien drog igång.

Jag har jobbat med elitlag som tränare i många år och jag vet att många spelare har en tendens att genast slappna av och bli lite bekväma om man inte håller dem igång under viktiga perioder under säsongen.

Ett lag som har haft en tuff säsong och har förlorat många matcher kan behöva ett lämpligt avbrott och någon form av team aktivitet, men inte ett vinnande lag. Mitt under slutspelet tränar man inte hårt. Ett vinnande lag skall nöta skott och slipa på detaljerna. Kanske justera och överraska lite på något sätt.

Jag vågar gå så långt så att jag påstår att det kanske var pga ledigheten som Högsbo kom till A3:s kula och skrällde genom att vinna match ett i finalserien. Enjebo sade dagen efteråt att han hade tillbringat natten vid videon. Jag kan förstå det men jag anser att det var inställningen som det var fel på och inte spelet.

Det måste ha varit en chock att förlora mot Högsbo. Laget skämdes nog rejält efter den förlusten och tog sig i kragen och vann ganska lätt match två i Göteborg. Att Högsbo lyckades ta match tre till förlängning var även en inställningsfråga anser jag, speciellt med tanke på hur det såg ut i match fyra.

Jag är säker på att inte ens Högsbos coach Sandberg trodde att laget skulle vinna match ett. Sandberg var inte ens nervös. Jag vet för jag pratade med honom länge före matchen. Han var helt avslappnad och promenerade runt i hallen i kortbyxor och träningskläder en dryg timme före uppkast. Runner up rookies känner ofta ingen press. De har allt att vinna och ingen kommer att gnälla om det går åt helsingpyttes. Om han trodde på vinst så berodde det på flow och adrenalin tillflödet.

På frågan ”vem gagnar det” är svaret. Det gagnar basketsporten och alla som är intresserade av vad som händer runt laget. Det kanske inte är så många A3 fans som läser HOOPS men jag vet att det finns runt ett par tusen som läser HOOPS varje vecka och de är nyfikna på vad HOOPS har för tokiga ideer den här veckan.

Lokal media berättar sällan intressanta detaljer om laget och de spekulerar inte såsom t ex nsd.se & bt.se bloggarna, P4B och HOOPS gör. Våra åsikter och spekulationer retar en del men uppskattas av många det vet jag. En liten krydda i basket tillvaron skadar inte och särskilt inte med tanke på att ”alla påstår att de inte läser HOOPS”.

Om basketlagen i Umeå skulle sköta sina hemsidor/FB sidor professionellt och dagligen uppdatera dem med intressant information om spelares sjukdom, skador, rehab, nyförvärv, nya sponsorer, projekt, matchsponsorer, matcharrangemang, publikjippon då skulle de själva stå för informationen och det skulle skrivas mer om lagen.

CSKA Moskvas amerikaner som inte var på tå i semifinalen visade sin klass i finalen och vann en ganska enkel seger mot Andolou Efes. Nästa säsong utökas Euroleague med ytterligare två lag vilket innebär 34 matcher i grundserien. I den spanska ACB ligan spelar man också 34 omgångar så de lag som deltar i Euroleague har 68 matcher nästa säsong och då ingår inte slutspelet. Europa närmar sig NBA mer och mer.

Godmiddag