Söndag 19 maj, 2019

Fick lugnande information igår om att Norrköping trots de ekonomiska bakslaget kommer att fortsätta i ligorna men med kraftigt reducerade budgetar. Det lär innebära att ikonerna och toppspelarna inte blir kvar. Det blir ett helt nytt Norrköping nästa säsong.

Krönikören i NSD.se vänder sig till läsarna och frågar vem de skulle välja mellan Massamba och Rönnqvist. För mig är svaret enkelt.

Defensivt så har Massamba grönt ljus av domarna i landet att spela inte tufft utan för tufft ofta över gränsen så i defensiven vinner man massor jämfört med Rönnqvist men sett till lagets spelstil så är Rönnqvist given. Det BCL förlorar i defensiv tar man igen med råge i offensiven.

Massamba blir dessutom för dyr att ha kvar med tanke på skadebenägenheten. Varje gång han har intervjuats i media så har han påpekat sina stora ryggproblem. Jag är övertygad om att de flesta start spelarna i BLH har någon typ av krämpa under stora delar av säsongen med tanke på hur ruffig och ojuste BLH har blivit.

Nilsson i BSKT har spelat halvskadad hela säsongen och har knappt kunnat träna alls fullt ut. Landslagsplatsen trots allt var en superbonus.

I BLD har vi i år varit förskonade från många skador och det har inte enbart att göra med att lagen tränar bättre och bättre år från år utan det har mycket att göra med att de domare som har dömt i BLD har varit riktigt bra i år. De har följt regelboken på ett föredömligt sätt och då har det hårda försvaret inte kunnat fira triumfer. 2016/2017 och 2017/2018 var katastrof år med massor av skador i damligan pga att för hårt spel tilläts – anser jag..

Läser i op.se en insändare där man efterlyser en jämställd sponsringspolicy från kommunen. Östersunds herrar får 130000 från kommunen samtidigt som damerna får 30000. Det som inte framgår i texten det är att damerna inte spelar i landets högsta serie, så det är ganska naturligt att beloppet blir avsevärt mycket lägre. Det framgår inte i texten om skrivaren menar att båda skall ha samma men jag kan tycka att det vore rimligt av kommunerna att alltid betala samma sponsorstöd till herr och damlag på samma nivå.

Jag har suttit på ett flertal möten med Umeå Kommun där man har hävdat att basketdamerna i elitserien ur marknadsföringssynpunkt inte skall få mer än 50000 kr samtidigt som kommunen beviljade 250000 kr till UIK damfotboll. Jag hoppas att den tiden är över nu och att Umeås damelitlag och herrelitlag får lika mycket från Umeå Näringslivsservice och från de kommunala bolagen.

Jag var betalande åskådare på UIK:s match mot Kalmar i strålande sol igår. Det var ca 300 åskådare på plats och alla hade givetvis bänkat sig på ”solläktaren” som inte ligger i skugga.

På speakerläktaren och den sidan där kameran står fanns bara lagkamrater och några få på läktaren men trots det ställer lagen upp mot den läktaren när lagen presenteras. Fotbollen är så oerhört tröga och traditionella. Det är givetvis självklart att lagen bör presenteras uppställda mot den läktare där alla sitter. Nu kliver man fram vinkar mot en tom läktare och vänder sig sedan och vinkar mot läktaren där publiken sitter.

UIK var helt överlägsna och borde ha vunnit med mer än 1 – 0. Sex raka vinster innebär lite flow och det kan innebära många fler vinster på raken. Ett snyggt matchprogram höjer statusen trots att det inte är den högsta ligan.

A3 och Umeå BSKT har väldigt simpla match-blad. Jag tycker att de borde ta tag i den frågan inför kommande säsong.

Tydligt är att Umeå Kommun, de kommunala bolagen, VK och Balticgruppen fortfarande är UIK:s tunga sponsorer. Dessa sponsorer fortsätter att pumpa in massor av pengar i laget och drömmer om nya framgångar i allsvenska.

Jag undrar hur en fotbollspsykolog är. Det står i programmet att de har fysiolog och materialare men visst borde det stå psykolog och inte fotbollspsykolog. Ibland går det lite för långt med kulisserna.

Godmiddag