Måndag 13 maj, 2019

Gårdagens match mellan Södertälje och Borås var en parodi i märkliga domslut och icke domslut. Kapningen av Tyus på väg på en lay up och den otroliga foul avblåsningen på Gunnarsson vid Lindqvists filmning vid 3 poäng skottet är bara några tydliga exempel på att domarna chokade igen. Södertälje må ha varit bra i grundserien och i slutspelet men det går inte att säga med säkerhet att rätt lag vann när det ser ut som det gjorde igår. Besvikelsen måste vara oerhört stor i Borås även om det inte riktigt framgår i det som skrivs idag i media.

Kalpakas fick utmärkelsen som bästa basketdomare i herrligan. Personligen håller jag Racys som nummer ett. Jag tycker att hans kroppsspråk och uppträdande är bäst och han följer regelbokan bättre än Kalpakas som tar ett alltför stort ansvar genom att bestämma vad som är tillåtet.

Racys dömer i Euroleague men fick inte döma mer än två av fem finaler. Jag undrar vad det beror på. Både Kalpakas och Eriksson hade fyra matcher.

Vad är det egentligen som är tillåtet och inte tillåtet ? Den frågan ställer i alla fall jag efter att ha sett herrarnas slutspel i år.

Hur mycket får man handchecka ? Är det verkligen ok att hålla en hand i sidan på en attackerande guard hela vägen in till korgen ? Hur mycket får man knuffa på insidespelare med boll ? Hur mycket får inside postande spelare veva med armarna utan att få foul ? Får man verkligen knuffa en insidespelare med boll med armarna ? Hur mycket får man tackla med kroppen ? Hur rörlig får screenen vara ? När blir en slipscreen en rörlig screen ? Vad är en charging foul ? Hur kan spelarna få filma till sig så många foul vid 3 poängsskott ?

Jag skulle kunna fortsätta att rabbla upp frågeställningar om situationer som jag tycker är tydliga i regelboken men otydliga när jag ser hur de svenska domarna dömer i herrligan.

De domare som har dömt årets herrslutspel har satt standarden inför kommande säsong genom att tillåta ett alldeles för regelvidrigt spel. Nu tror alla coacher att det är så spelet skall spelas i Sverige. Spelarna tar efter och kommer att spela på det sättet som har tolererats i slutspelet.

När säsongen drar igång igen i september då kommer det givetvis inte att kunna få se ut på det viset. Domarna kommer efter den inledande domarclinicen att blåsa så att piporna glöder och spelarnas gnäll och frustration kommer att bli värre än tidigare. Svensk basket kommer aldrig att bli tillräckligt bra inom FIBA förrän vi slutar med att fuska med reglerna och i stället börjar spela riktigt försvar.

Om det händer då kommer även domarnas arbetsuppgifter att bli enklare. Det skulle helt enkelt bli lättare att döma.

Jag har den här våren tittat på Euroleague plus alla ligor under det i Europa, dessutom på matcher Arabiska ligan, Asiatiska ligan och massor av matcher i den Spanska ACB ligan och ingenstans dömer domarna som de gör i Sverige. Det är min absoluta fasta åsikt och den står jag för.

Godmiddag