Söndag 12 maj, 2019

Igår spelades traditionsenligt DM finalen i Västerbotten för herrar och i år mellan Umeå BSKT och IKSU. Det som stör mig det är att ingen av de tre coacherna för Umeå BSKT:s ligalag var på plats.

Det sänder enligt mitt sätt att se negativa signaler. Bryr man sig inte om de lokala spelare som finns ? Även om man tycker att man har koll på dem så borde coacherna ha varit närvarande. För flera spelare är DM finalen en av årets höjdpunkter där de får chans att spela med eller mot ligaspelare och mäta sina krafter. De vill helt enkelt visa upp sig från sin bästa sida.

Det var stundtals en ganska trevlig match. BSKT hade all möda i världen att vinna matchen trots att man hade fem ligaspelare och IKSU saknade ett flertal av sina bättre spelare. Johan Pierre coachade IKSU på ett bra sätt och fick verkligen ut max av de spelare han hade till sitt förfogande.

IKSU fick dispens att använda BSKT spelaren Rami Ghanem och han visade en hel del av vad han har att ge genom att göra 45 poäng på alla möjliga och omöjliga sätt. Jag tycker att Ghanem i IKSU och Leth i BSKT med bra försvarsspel och bra skytte visade att de borde ha fått spela mer i år. 111 – 90 slutade matchen och Umeå BSKT blev som sig bör mästare.

I kväll är det dags för match fem mellan Södertälje och Borås och alla räknar med att SBBK vinner och sätter punkt för en bra säsong. Jag vet inte om jag inbillade mig men jag tyckte att både Lindqvist, Barnes och Garcia såg lite slitna ut i den senaste matchen.

Jag tror att Borås kan vinna om de kan få Fitzpatrik, Gutenius, Andersson och Gunnarsson att prestera igen. Fitzpatrik gjorde årets match i den förra matchen. Hur det står till med Tyus vrickade fot har givetvis också en stor betydelse.

Jag grundar mitt resonemang om vinstchans på att Borås var nära att vinna match tre trots att de inte alls spelade bra. Alla fyra ovannämnda var helt iskalla (19 p tillsammans) och lyckades inte med något så egentligen borde Borås inte ha varit nära vinst och ändå blev det bara minus tre poäng.

I den senaste matchen hade Borås hittat ett sätt att ibland kunna undvika mismatch poäng.

Jag tror därför att Södertälje kommer att attackera Borås guards en mot en för att foul belasta och trötta ut dem. Södertälje vet att utan högpresterande Hilliard & Tyus så är de förlorade. Vi får se vem som lyckas kl 19.30. Veterandomarnas insats kommer att få en avgörande betydelse om de fortsätter att döma som tidigare. Adams borde vara avstängd i denna match pga sitt uppträdande i den senaste matchen.

Innan NBA slutspelet startade så skrev jag att Jerebko kommer att få spela mer och mer ju längre laget går och jag verkar ha träffat rätt. Jag grundade det på att alla lag får skador och blir mer och mer slitna och då kan en fräsch bänkspelare komma in och göra skillnad.

Jerebko fick mycket tid i den 6:e matchen men han fick inte delta särskilt många sekunder i anfallsspelet. I försvar så blev han förbi blåst lite väl enkelt några gånger och i det fysiska spelet så hade han också svårt. Jag hoppas att jag såg fel men han såg stel och seg ut.

Godmiddag