Torsdag 2 maj, 2019

Då är det bara att ta av sig hatten och gratulera Umeå BBK (A3) som jag var med och bildade 2012 till SM Guld. Jag vet inte om Brown hade fått nya order men nu visade hon upp en del av sina skills och då var det kört för Högsbo.

Taktiken att dubbla Högsbo playmakern vid pick & rull och att dubbla Hyder & Johansson inside och inte låta Grey bli öppen blev lyckosamt när inte Fredrikssons och McMorris lyckades skjuta bra.

Den lyckade defensiven bäddade för steals och vunnen returtagning och en mängd kontringar som gav utdelning med poäng eller straffkast. På linjen satte man 100% nämligen hela 21 av 21.

Högsbo kunde inte stå emot Umeås sex utländska spelare som tillsammans gjorde 69 poäng av 83. De spelade även 169.2 minuter av 200.

Umeå hade 15-20 trogna på läktaren och dessa gjorde sitt bästa för att göra sig hörda och det var snyggt jobbat och gav helt klart energi till laget. Snyggt av Högsbo att dessutom tillhandahålla så bra plats till dem.

Det blir intressant att följa vad som kommer att hända under de närmaste månaden. I VK:s analys skriver journalisten idag -”men vad har det kostat” och då menar man satsningen på att nå denna framgång. Runt om i landet kallar andra föreningar detta för ekonomisk dopning.

Kommer föreningen att kunna undvika en hotande konkurs det är fråga nummer ett som alla ställer.

Fråga nummer två det är vilken väg kommer föreningen att välja om man överlever kronofogdens besök. Väljer man att börja sanera ekonomin och då med en mer balanserad satsning framförallt på egna och svenska spelare samt några få billiga amerikanskor eller tutar man och kör ännu hårdare in i framtiden.

Vi har i alla fall haft sju år med massor av suveräna dammatcher i Umeå´s baskethall. Jag tänker då främst på alla Euro Cup lag som har besökt Umeå och alla suveräna spelare som har visat upp sina skills. Listan på WNBA och landslagsspelare i olika landslag är lång och det är faktiskt en ynnest att vi här i Umeå har fått se alla dessa spelare.

Det finns förutom ekonomin ett smolk i glädjebägaren och det är det svaga publikintresset. Om Umeå BBK väljer en fortsatt satsning då hoppas jag att det ingår någon form av hållbar publiksatsning. Att fortsätta att satsa och spela inför tomma läktare känns lite awkward.

Den 26 april slog HOOPS nytt rekord med hela 1981 besök. 95% av besökarna tillbringade ungefär 60 sekunder på sidan och det är väl ungefär vad det tar för en normalläsare att läsa dagens HOOPS.

Snart kommer jag med min personliga och ganska kontroversiella synpunkt på dam landslagstruppen. Jag misstänker att även den HOOPS kommer att läsas av hyfsat många. Antagligen är det inte många som håller med mig men vad gör väl det.

15249 åskådare vrålade ut sin glädje igår kväll i Istanbul då Efes slog ut Barcelona i match fem i kvartsfinalen i Euroleague. Det blir helturkiskt möte i semifinalen då man får möta Fenerbache, som man har slagit en gång den här säsongen. I den andra semin möts Real Madrid och CSKA Moskva.

Godmiddag