Onsdag 1 maj, 2019

De flesta verkar vara övertygade om att A3 avgör idag nere i Göteborg och tar föreningens första titel. Jag är i alla fall tveksam eftersom jag såg med egna ögon hur svag match Högsbo gjorde i Umeå i måndags och ändå var hårsmånen från att vinna.

Fick just höra att om det blir en femte och avgörande match så skall den spelas 20.00 på lördag. Helt galen tid i så fall men Cmore kanske betalar 50 papp och då kan det kanske få gå för inte kommer det väl 1000 personer för att se matchen en lördag kväll klockan 20.00.

Hörde någon klaga över att VK skriver om A3:s konkurshot just nu i samband med finalspelet men det är väl så media jobbar om de är 100% konsekventa.

Vad jag har fått erfara så blir inte Visscher kvar i Luleå BBK. Klubben vill ha en coach på heltid och Visscher vill ha kvar sitt jobb på Luleå Kommun. Sandberg sitter nu i ett fint förhandlingsläge och det kan bli svårt att tacka nej om lönen börjar kretsa kring femtio papp.

Tanken att bygga ett lag med flyktade Luleå spelare var bara snack eller säg en dröm. Spelarna har andra planer. Alla verkar mest intresserade av fortsatt spel ute i europeiska klubbar. Nettolönerna är bättre än i Sverige och ligorna ofta bättre än den svenska.

Nnamaka pratar med Luleå om en förlängning. Släpp henne till Europa och tänk om. Jag tycker att Luleå borde göra en total makeover nu när de har chansen och inget tryck på att direkt ta SM guldet igen. Satsa ungt och gärna på bra spelare från Luleå kompletterade med tre riktigt bra amerikanskor.

En lokal satsning skulle inte minska intresset i Luleå, snarare tvärt om, men troligtvis så duger inget annat än en storsatsning på att köpa ihop ett lag och målsättningen att genast spela final igen.

Jag är lite fundersam över hur Luleå kunde få final four i Svenska Cupen inför kommande säsong. Laget får en direktplats i F4 trots att de blev utslagna i kvartsfinal mot Högsbo. I ärlighetens namn så borde erbjudandet ha gått till årets mästare, vem det nu blir. Jag tycker att ett sådant beslut är odemokratiskt.

Svenska Basketbollförbundets nya högsta chef Johan Stark syntes på läktaren i måndags i samband med A3:s match mot Högsbo. Det hade inte varit fel om han hade passat på att träffa styrelsen för Västerbottens Basketdistriktsförbund och presenterat sig när han ändå var i Umeå.

Antagligen gällde besöket samtal med den konkurshotade föreningen och deras vara eller icke vara i BLD. Det går givetvis inte att godkänna fortsatt spel i ligan om inte föreningen reglerar sina skulder mot Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Ingen vill väl se ett nytt Sundsvall Dragons.

Danska damlandslaget har startat en crowdfunding aktion för att kunna delta i EM kvalet inför 2021. Danska basketbollförbundet har inte råd med de ynka 200.000 kr som damerna behöver för att kunna anmäla sig. Viss är det skämmigt.

Norrköpings Tidningar idag:

Coachbesked kommer efter årsmötet

Ett extra årsmöte ska staka ut Dolphins riktning – och kanske också coachernas framtid. ”Jag har tackat nej till två andra jobb”, säger Jurgita Kausaite.

Många frågetecken i luften? Det är nog bara förnamnet för Norrköping Dolphins där det skakar och knakar överallt med en skral ekonomi som ett svart moln över hela verksamheten.

Det extra årsmötet den 15 maj ska bli slutpunkten för alla lösa rykten och startpunkten för framtiden. Frågan är bara vilken riktning som bestäms om två veckor.

Medlemmarna ska då besluta om Stadium Arena ska säljas. En lika stor fråga är om Dolphins ska delas upp i en kommersiell elitdel och en ungdomsdel, där den sistnämnda falangen har kraftsamlat under våren.

Mitt i röran står två succécoacher med långtidskontrakt och vet varken ut eller in om framtiden.

I kväll kl 19.00 spelar Efes avgörande match mot Barcelona i den femte kvartsfinalen i Euroleague. Den får jag kolla på senare eftersom den kolliderar med Högsbo – A3 som startar 18.00.

Godmiddag