Tisdag 30 april, 2019

Lawrence är alltid bra när man inte sätter kropp på henne det har jag skrivit om i HOOPS ett flertal gånger i vinter. Gör man det då blir hon trots sin atletism störd och drar på sig naiva foul. Igår satsade Högsbo på samma taktik som i match ett nämligen att begränsa Brown och Mershon och försöka få grepp på Degbeon inside.

Den taktiken fungerade men både Lawrence (24p) och Ivezic (12p) lämnades ganska öppna och i den här matchen satte de skotten och det avgjorde. Det blir knappast samma utrymme i morgon i Göteborg. Även Asoro lämnades ganska öppen och det var nog rätt för hon sköt två av nio.

Jag vet inte vilka direktiv som Brown har inför matcherna men hon spelar med handbromsen på och dribblar, dribblar och passar. Om direktivet är att inte ta öppna skott i tidigt skede då förstår jag varför hon stannar och väntar in sina lagkamrater och sätter upp sitt strukturerade anfall.

Det är bra att följa gameplan och dela bollen med sina medspelare men inte om man kan göra poäng och det kan hon. Snabbare avslut genom öppna halvdistans skott skulle driva upp tempot i matchen och det skulle gynna A3 i det långa loppet – tycker jag.

Brown är en scorer som kan sätta 15 poäng själv varje halvlek men då måste hon få grönt ljus att släppa loss hennes kapacitet. En mot en attacker från Brown med dish out till Mershon eller Asoro fungerar inte i den här serien.

Alla Umeåbor gick från hallen med ett leende men det var ytterst nära att McMorris hade fingerrullat i segerbollen vid 70 – 70 och då hade ingen smajlat.

Jag har studerat den femte foulen som Hyder får med ca 8.30 kvar av matchen och jag tycker att den är petig och mycket hårt dömd. Efter det ändrade domarna nivå. Jag har en känsla av att Hyder har rejält sugen på revansch efter den och dessutom slapp hon ju spela de sista 8.30 + fem minuter förlängning så hon lär vara fräsch redan idag.

Grey hade noll av tio på treorna och totalt fyra av nitton. Det händer inte en gång till i år. Ida Fredriksson kommer knappast att skjuta så illa i morgon som igår. Hon såg darrig ut från matchstart och satte bara fem av tolv. Även dribblingarna var osäkra och det blev tre turnovers plus minst lika många dåliga passningar som andra spelare fick noterade som TO.

A3 har många hot och det går inte att stoppa allt därför bjuder Sandberg på lite ”kinesförsvar” på bortaplan. Hans lag spelar strålande taktiskt anfallsspel där de rullar upp A3 gång på gång i sina olika kombinationer speciellt efter varje timeout. A3:s försvarsrotationer klickar ofta. Det blir missförstånd och Högsbo får en fri spelare som man letar efter. Sen gäller det att sätta skotten också.

A3 spelar ungefär samma anfallsbasket som de har spelat hela säsongen. De är sönder scoutade vid det här laget och har svårt att komma någon vart och allt som oftast blir det en individuell prestation som räddar situationen och som tur är så finns det många spelare i laget som kan kliva fram och bjuda på det när spelet inte fungerar.

A3 borde kunna säkra guldet i morgon nere i Göteborg men Högsbo kommer att sälja sig dyrt. Om de vinner då blir pressen stor på A3. Jag som gillar att se basket blir inte ledsen om det blir en femte och avgörande i Umeå kl 16.00 på lördag.

Såg att krönikören i VK efterlyste veterandomarna i finalserien men det hoppas jag att vi slipper eftersom de tillåter mer wrestling och blåser ännu mindre i pipan än de som dömde i måndags. Om jag bortser från Hyders femte foul och och några fler situationer i matchen så dömde de riktigt fair och bra.

Mattias Falk tog silver i pingis VM på söndagen. Vilken fantastisk prestation med tanke på konkurrensen.

Umeå FC vs Vasalund inställd pga flygstrejken. Kan bara hända i fotboll och om det drabbar ett Stockholmslag. Alla lag från Norrland hade tvingats ta buss. Eller låt oss säga att de hade chartrat en buss och genomfört matchen.

Godmiddag