Fredag 19 april, 2019

Norrköping satsade allt på deras tvåmannaspel med Lindqvist och Kjellbom. Det är svårstoppat men Borås såg till att Lindqvist inte fick komma in i matchen och det är nyckeln till att störa dem.

24 – 54 i halvtid till Borås. Norrköping var knockat. Chuk tog inte ens ut sin sista timeout. Han verkade inte ens skälla på domarna. Borås gjorde den perfekta matchen och spelade ut hemmalaget så till den milda grad så att det nästan urartade. Kan du gissa vad det berodde på ?

Trots 40 poängs ledning roterade Boråscoachen bara 8 spelare fram till det att det var 4-5 minuter kvar och matchen var 100% i hamn. En basketcoach vet hur snabbt det kan gå att plocka in 25-30 poäng om det går troll i spelet. Sådant förstår inte publiken eller de närmast anhöriga så därför får coacher kritik när de inte matcher avbytarna. Det går alltför ofta troll i spelet med flera avbytare på plan samtidigt, men att matcha en med 4 starters fungera ofta ändå riktigt bra.

Borås borde kunna avgöra hemma på måndag men glöm inte vad Jämtland gjorde borta mot BC Luleå för ett par veckor sedan. Det blir inte en till perfekt match av Borås men jag hoppas att de vinner för de spelar trevlig basket. Snabbt när det går och kontrollerat med bra attack annars och så har man Hilliard förstås. En riktigt bra pointguard är det viktigaste av allt. Han blir knappast kvar i Sverige nästa säsong.

Torsdag kvällens riktiga höjdare blev ändå Fenerbache mot Zalgiris. Litauerna hade förlorat med 30+ för två dagar sedan i match ett. Fenerbache har inte förlorat en enda match hemma i år. ”Zalgiris har kvalitet och kan vinna” skrev jag igår och så blev det. Z gjorde en strålande match och hade hela 53 – 69 med ett par minuter kvar av period 3.

Det såg bra ut för gästerna men det är tufft att spela i Istanbul och domarna är utsatta för ett otroligt tryck från 12635 åskådare (ca 100 i Zalgiris grönt och alla övriga i Fenerbache gul svart) och de tar ingen petig avblåsning på hemmalaget. När slutsignalen ljöd stod det 80 – 82 på tavlan till gästerna. Domarna hade turen på sin sida eftersom en Fenerbache spelare hjälpte dem med att trampa på baslinjen precis när de skulle skaffa sig förlängning eller vinst. Zalgiris fick bollen blev foulade och missade sista med 3 sekunder kvar och Fenerbache han inte få till något.

Baskonia skrällde och slog CSKA Moskva borta med 68 – 78 i match # 2. I kväll spelar Real Madrid match # 2 mot Panathinaikos. Det blir garanterat en sevärd match.

Om matchen Jämtland mot Södertälje bli sevärd det får vi som sagt se. Avstängningen av Smith tror jag gör Jämtland bättre. Han har bara skadat laget under den senaste tiden med sitt naiva spel. Kanske vågar Gehrke nu satsa på att spela smått eller så blir det stort med både Guinn och Shonganya från start och extremt mycket passningar inside till dem för avslut eller passning ut till skyttarna.

Ett ryggskott på Pahlmblad oroar Södertälje. Utan honom kan de få det lite tuffare men bara lite. Han har inte varit särskilt bra efter årsskiftet men han spelar alltid hårt och fult och får hållas. Jag tror att han spelar eftersom dagens naprapater är magiska. Vinst då får han ju 10 dagar rehab innan finalserien startar.

Förresten Gehrke valde att inte säga vad han tyckte om domarna efter # 3, även om han direkt efter matchen tyckte att deras bedömning var märkligt. Han tänker på framtiden och kanske är det det bästa för alla coacher. Att ta av sig mössan, kamma sig och hålla käft.

Läser i NSD.se att Morris gärna kommer tillbaka till BC Luleå. Jag skulle bli förvånad om man satsar på honom. För vild och obalanserad. Dagens coacher vill ha kontroll och det får inte Öqvist med honom.

Ponturo i Luleå BBK skrev två årskontrakt innan hon vet vad som komma skall. Det tyder på att det är ett socialt personligt beslut. Hon har knappast fått något guldkantat kontrakt. Det är bara en tidsfråga innan Lomgren, Mosesson, Garderyd mfl ritar på och om de gör det snart då blir även coach Visscher kvar och då får vi snart läsa att dottern som spelar i USA också kommer hem. De skall bygga svenskt enligt klubbdirektören och då börjar de med det som de har.

Glad Påsk