Torsdag 18 april, 2019

Jag fick lite tid över så jag printade ner lite känslor och tankar inför påskhelgen. Kanske blir det något i morgon också.

Det är ovanligt trist att läsa nsd.se så här års och du förstår kanske vad det beror på. Båda basketlagen utslagna i kvartsfinal. Det har fortfarande inte gått in i min skalle. Hur kunde det hända ? Fattar du hur det måste vara uppe i Norrbotten. Mosesson har inte ringt sedan match tre mot BSKT, det är en evighet sedan. Jag har heller inte ringt. Jag tycker att bollen är hos honom.

Jag har varje påsk sedan slutet på 90-talet suttit och lyssnat på direktsändningar på lokalradio eller riksradio från Plannja Baskets härjningar ute i landet. Slutspelets semifinaler och finaler har tillhört påsken. Jag har suttit och huttrat nära isen i Delfinen med 7000 andra och sett Plannja vända ett 20 poängs underläge i avgörande match till seger.

Tack och lov att det finns Euroleague. Igår kväll fick jag njuta av Real Madrid mot Panathinaikos. Reals coach Lasu fick segern med tre poäng men med lite pinball flyt under den sista minuten hade Panathinaikos kunnat vinna match ett av fem. En av mina gurus den 66 årige coach Pitino i Pana så trots allt samlad ut. Match #2 i morgon kväll. I kväll match #2 mellan Fenerbache och Zalgiris. Fener vann med 30+ i match ett så det verkar hopplöst men Zalgiris har kvalitet och kan vinna.

Det är ett chocktillstånd fortfarande bland basketfolket men media har kunnat gotta sig åt Luleå Hockey men nu är det slut även där. Nu kan man bara hoppas på att IFK Luleå vinner allt så att de får något idrottsligt att glädja sig över, men det kommer knappast att hända.

Luleå kommer heller inte att finnas med bland de nominerade som Sveriges bästa idrottsstäder i kommande omröstning. Däremot har nog Piteå tagit stora kliv efter fotbollsguldet och alla skidframgångarna.

Som tröst plockar jag fram några filmer jag har med Plannja i fornstora dagar mot Solna Vikings och mot 08 Stockholm (Vischer var coach i 08). Firma Elliot & Larsson var grymma. De spelade oerhört snabbt och balanserat och de skulle troligtvis vinna mot dagens lag, inte på atletism men på lir.

Läser i dagens lokaltidning att de äntligen har hakat på HOOPS ständiga bevakning och skrivande om de märkliga publiksiffrorna från idrottsevenemang i Umeå eller kanske har de upptäckt det själva. Vad vet jag.

Jag har skrivit om de felaktiga publik siffrorna i flera år och jag har fått en del kritik för det från de utpekade, men jag har räknat alla närvarande på arenan så jag har inte haft fel. Om föreningarna redovisar utdelade säsongskort m.m så är det bedrägligt. De som är i arenan är de som skall räknas.

Dalen herr har redovisat som vk.se skriver i flera år. Basketlagen besinnade sig direkt eftersom man ändrade till taxa baserad på publik. Det kostade mer än det smakade att sockra siffran. Dalen herr reagerade inte och det är enkelt eftersom de får höga elitbidrag från förbundet och det är viktigt att redovisa mycket publik. Dalen dam har alltid legat nära den verkliga siffran. IKSU dam har jag ingen koll på men folk som besöker deras matcher har sagt till mig att deras siffror är betydligt överdrivna.

På lördag kommer troligtvis del 2 i denna serie. Den tror jag kommer att visa på att BSKT har uppgivit publiksiffror som är ganska ok. A3 sockrar lite. Dessutom spricker B-löven bubblan och sanningen om deras siffror kommer i dagen.

Jag tycker att det är ett utmärkt reportage av Isacsson. Det är bedrägligt att ljuga om publiksiffrorna både mot sponsorer och sig själv men framförallt mot publiken som inte är där. Man försöker helt enkelt lura dem att komma eftersom det är så populärt.

Det finns antagligen sponsorer som satsar på Dalen eftersom man tror att de alltid lockar mer publik än BSKT, men sanningen är den att Dalen bara drar betydligt mer publik vid sina gratismatcher.

Glad Påsk