Torsdag 11 april,2019

Tittade på statistiken över HOOPS besök och till min förvåning ligger antalet läsare på mellan 400 – 500 i stort sett varje dag. Det tycker jag är otroligt kul. Jag vet att du inte håller med mig i allt jag tycker och tänker, men du får i alla fall reda på vad jag tycker och tänker.

En som definitivt inte gillar att jag har synpunkter på hur ojämnt våra veterandomare dömer det är expert kommentatorn Jonte Karlsson. Han tycker nog att jag skall stänga igen näbben eftersom han senast menade att antalet fel som alla spelare, coacher och bloggare bjuder på är så många så att i jämförelse så ligger domarna bra till.

Jag håller inte alls med honom. Domarna i BLH har förvånansvärt många felavblåsningar och icke avblåsningar i förhållande till det höga expertarvode som de får för att döma rättvist och effektivt i ca 1 timme och 45 minuter. Arvodet är mellan 2500 – 2700 kr i BLH, nästan 1500 kr/timmen alltså i nivå med en advokat eller liknande. Föreningarna som är deras arbetsgivare har rätt att kräva ett fullgott rättvist arbete med mycket låg felprocent.

Igår dök helt plötsligt Nasrollah och Tiberg upp i Umeå. När det vankas semi och finaler då ska veteranerna in igen. Helt fel anser jag. Låt de döma som har dömt mest i damernas grundserie och i damernas slutspel. Dessa två tog över och Sarajlic som jag tycker dömer rättvisare fick assistentrollen. ”Rolla & Berg” hittade på alla möjliga konstiga domslut men damerna är sportsliga och spelar vidare. Som tur var så hade deras bedömning av hur basket skall spelas ingen inverkan på slutresultatet den här gången eftersom skillnaden mellan lagen var för stor.

A3:s matchup zonförsvar var bra. Telge såg väldigt vilsna ut. Igår satte den totalstopp för Klara Lundqvist som inte kom någon vart och inte fick de lägen som hon skall leverera från. En bra matchup zon är svårforcerad och innebär att man ofta dominerar returtagningen och kan få till snabba uppspel. A3 fick många fastbreaks men avslutningarna var lite struliga och ganska många poäng missades.

Vem som dömer finalserien kan du säkert räkna ut nu. Inte blir det de som har dömt mycket grundserien i BLD. Det blir givetvis veteranerna och det kommer att innebära att jag ger Högsbo en liten liten chans i finalserien.

Jag noterar att A3 spelare och ledare baissar laget inför finalserien. ”Vi har en bra chans” och ”Vi ska klara utmaningen”.

Normalt skulle jag tippa ganska lätt 3 – 0 till A3 som är betydligt starkare än Högsbo, men Högsbos stora publik kommer att påverka veteranerna så det blir 3 – 1 eller kanske tom 3 – 2 men guldet hamnar i Umeå. Om inte då blir det nog ACEXIT för många.

Jag kommer att skriva lite mer om Högsbo när det närmar sig match nummer ett men först blir det påsklov.

Brown fick utmärkelsen årets artist och det kan nog vara ok för hon är snabb, spänstig och lite spektakulär. Det som inte var ok det var att priset inte delades ut av en officiell representant för SBBF eller Västerbottens Basketdistriktsförbund. Kommissarien Brandén fick det uppdraget och han är iofs en god representant för basketdomarna i Västerbotten men….alla övriga utmärkelser har deltas ut av förbunds representanter. Ett märkligt agerande. Orkade SBBF inte ta den kontakten med Distriktsförbundet ?

Även i den andra semifinalen mellan Eos och Högsbo hade man plockat in två veterandomare Begenesic och Erström så nu vet du hur man resonerar. De anses vara bättre än dem som för det mesta dömer BLD och det är det jag inte alls håller med om.

Nadehzda, Ryssland vann igår kväll Euro Cup damfinalen borta mot BLMA, Frankrike ganska komfortabelt med 57 – 75. BLMA hade +4 från bortamatchen men hade inget att sätta emot trots 3000 vitklädda på läktaren och ett herrans liv.

Har du kollat in Borås coachen Svenssons kroppsspråk. Med de hopp, ruscher och minst sagt yviga gester som han visar upp kombinerat med hans konsekventa skrikande och beträdande av spelplanen så tror jag att många som ser basket för första gången skulle betrakta honom som lite tossig.

Umeås Fritidschef gick ut i media och sa ”Ta inte bilen till Umeå Energi Arena i kväll”.

Jag anser att det är ett tydligt bevis på att man nu har insett att byggandet av Energi Parken är ett gigantiskt misstag. Hundratalet parkeringsplatser som försvann innebär minst sagt olägenhet för de som går på idrott i någon av Gammlia arenorna och det har påverkat publiksiffrorna negativt för ALLA.

Godmiddag