Tisdag 9 april, 2019

Den 9 april 2018 hade vi strålande sol och plus 10 grader och det vädret höll i sig hela veckan.

På onsdag den 10 april avgör A3 semifinalserien mot Telge. Frågan är om de får påsklov som en morot för att avgöra direkt. Inte förrän onsdag den 24 april spelas den första finalen vilket innebär ett uppehåll på hela två veckor. Även om serien skulle ha gått till fem matcher så är det en hel veckas uppehåll innan finalserien. Det känns inte riktigt seriöst eller vad tycker du ?

Det är kanske lika bra med uppehåll eftersom hemmaarenen UEA verkar vara helt stängd 19 – 21 april i alla fall. Något sådant kan bara hända i Umeå nämligen att laget som snart är i guldfinal inte får träna i hemmaarenan. Tror du på allvar att det skulle kunna hända att ishallen skulle bommas igen om B-löven hade spelat värdematcher just nu. Knappast.

Basketen har inte och inte verkar få någon större respekt trots topplacering för damerna fem år i rad och herrarna i slutspel tre år i rad. Jag tror tyvärr att inte ens ett SM guld räcker för att få respekt bland alla hockey, fotbolls och skid fantaster. Baaaaasket är ett vanligt sätt att uttrycka sig då man visar att man inte gillar vår sport.

Läser i dagens lokaltidning att BSKT vill värva något extra och det låter intressant. Kan det vara så att BSKT har fått fram ”ny frisk deg” så att de kan baka en lite bättre kaka. Rönnqvist nämns men inte tror jag att BSKT är beredd att betala den ”lärarlön” han kostar men kul vore det med det yrvädret i laget och det skulle också innebära en helt annan spelstil för laget.

Nordström och Gutenius tycker inte jag är intressanta utan i stället Smith och Larsson i Köping eller Terins och Häll-Eriksson i Nässjö. Satsa på framtidens spelare. Snabba ,tekniska och bra skyttar som kompletteras med en pointguard med speed och hög basket IQ och en stor rörlig EU center som kan skjuta 3:or and you got game.

Jag skulle släppa Mathiue direkt om det finns ngn som vill lösa honom. Green har jag avfärdat för länge sedan.

Jag skulle signa Saleman direkt om han lovar att komma i samma form som han hade för några år sedan. Jag skulle också ringa Salemans bästa kompis Pierre för hans skills och ledarskap behövs i BSKT och han kan vara näst intill lika bra som Gilchrese om han är i toppform. The Brothers borgar även för mer publik på matcherna. De är bara 31 år och borde ha sina två kanske tre bästa år framför sig.

Jag skulle signa Nilsson direkt om han är beredd att träna basket mowes och skott hela sommaren. Handleden har blivit bättre men nu är det dags att tillföra lite distansskott och framförallt straffkast procent i hans repertoar.

Det som är ett stort problem enligt mig det är att unge Gustavsson trots två år som headcoach i basketettan och fem år i ligan fortfarande inte har fått någon respekt alls från veteran domarna. Veteran coacherna får bete sig nästan hur som helst både när det gäller gester, snack med förbispringande domare och med att konsekvent beträda spelplanen utan åtgärd. Det får inte Gustavsson. Det är särbehandling enligt mig och inte OK. Vad beror det egentligen på den frågan måste ledningen för BSKT ställa till domarna.

De unga coacherna i i BLD har inga problem med domarna och det beror bl a på att det är andra domare som dömer merparten av matcherna i BLD, men det beror framförallt på att varken spelare eller coacher uppträder på samma sätt i BLD som alla pinsamma herrar gör i BLH. Den personliga frustrationen drar ett löjes skimmer över BLH.

Jag känner att artikeln i lokaltidningen andas en viss optimism eller är det bara kulisser som är så vanligt inom svensk basket.

Semifinal ett mellan Södertälje och Jämtland startade som en basketmatch skall vara där båda lagen försökte spela bra försvar och med högt tempo när möjlighet ges. Domarna dömde utmärkt. Med Jämtland i ledningen med fyra poäng tog Södertäljes coach Degernäs time out och beordrade deras på hemmaplan patenterade kamikaze försvar och resultatet blev exakt som han hoppades. Veterandomarna ville inte blåsa på alla slag och knuffar och lät lagen ”spela om det”. Det var nära att urarta. Jämtland fixade inte det och matchen var snabbt över. Den 22/12 fick Södertälje spela på samma sätt i Östersund och då vann de lätt med med 15 poäng. Blir det samma visa på fredag ?

1973/1974 betygsattes alltid domarna i dåvarande basket Allsvenskan av lagen direkt efter match. Även tre av spelarna i de båda lagen betygsattes med 3,2,1 poäng. Jag minns att det var viktigt för domarna att döma bra. Jag var då 24 -25 år och också aktiv domare och kände själv att jag var tvungen att vara rättvis och döma bra när jag fick bra matcher. Den bästa jag dömde då var en dammatch i Allsvenskan mellan Gammelstad och Solna. Rolf ”Våfflan” Nilsson var Solnas coach och han tyckte att jag hade dömt bra. Oscar Petersson, Stockholm rankades som nummer ett på den tiden.

Godmiddag