Söndag 7 april, 2019

När jag läser Sköna Grönas hemsida så låter det som att Telge gjorde sitt bästa i match ett. Om det stämmer då var jag helt ute och bikade för jag tyckte att coach Bengtsson testade olika försvar och att spelarna verkade känna på sig att det var match två som var deras focus. Telge spelade helt utan energi och utan focus i passningar och skott.

Jag skrev följande:

Telge använde sig av man-man, box and one (Brown) , triangel and two (Brown & Mershon) och 3 – 2 zonförsvar och matchup zon . Var det ett desperat försök att försöka få A3 ur balans eller studerade man vad A3 gör mot dessa försvar.

Lundqvist kommer troligtvis att leverera sina 20+ som vanligt eftersom allt går genom hennes händer men hon behöver hjälp av Weawer som var riktigt dålig liksom Trejevska och Gustavsson i match ett och Ahlin måste in. Dessutom måste Åström få lite grönt ljus att ta avslut. Om de styr Brown till höger och i övrigt levererar en absolut topp prestation då kan Telge skaka A3 man nej, knappast.

Om det blir fysiskt eller säg lite grisigt då blir inte Lawrence A3:s bästa spelare utan då kliver i stället Asoro och Degbeon fram och dominerar. Mershon brukar skjuta bra på Täljehallens mjuka framåtlutande (max 3.02 meter) takhängda korgar

Blir det veterandomare eller det nya gardet det är min fråga. Det är skillnad som natt och dag i deras sätt att döma. Jag skrev senast.

Domarna Mehmedovic, Persson och Gogolin-Luna dömde utmärkt i en iofs mycket lättdömd match. Synd att inte de får döma i herrslutspelet för de gör det bra och håller sig till den gällande regelboken.

Högsbo slår givetvis ut Eos och det i tre raka matcher. Högsbos lag med förstärkningen Morris är starkare.

Det råder sorg i basketmekka. Lulexit för både lagen samma vecka är en chock för personal, ledare och fans. För spelarna även ekonomiskt eftersom t ex damspelarnas kontrakt upphör när de har spelat sin sista match. Flera spelare förlorar en avsevärd summa. Detsamma gäller i BC Luleå där bonusar ofta utgår om laget vinner titlar.

Säljorganisationerna som hade räknat med att jobba för högtryck under hela april kan packa snowboarden och åka upp till Björkliden eller Riksgränsen över påsken och samla tankarna. För LBBK är inkomstbortfallet troligtvis minst en miljon och för BCL mest troligt minst det dubbla.

I den femte och avgörande matchen mellan Luleå och Jämtland kunde jag notera att båda lagen försökte spela renare och bättre försvar vilket innebar att domarna blåste på det som var foul och det gynnade Jämtland som spelade mer avslappnat och inspirerat. Om det hade blivit en grismatch från start då är det mycket troligt att domarnivån hade varit på den nivå som den blev de sista fem minuterna då BC Luleå grisade och allt var tillåtet igen. Match #1 Hårt, match #3 hårdare och hårdast. Var det en taktisk miss att inte spela hårdast när det var tredje gången gillt.

Jag tror på ett trendbrott och att det blir Borås mot Jämtland i årets final. Det skulle dessutom vara bra för svensk basket och ett hälsotecken. Ett tydligt tecken på att utveckling pågår. Fler av landets elitföreningar skulle kanske kliva fram och våga satsa när de ser att allt inte är förutbestämt och att det inte är omöjligt att vara med och konkurrera i toppen.

Godmiddag