Fredag 5 april, 2019

Allting är som vanligt i lokaltidningarna. Trots SM semifinal för femte året i rad så hamnar basketen på sid tre (3) på sportsidorna. Div 3 fotbollen har premiär till helgen och tar givetvis frontningen.

Var det Telge som var tagna av stundens allvar eller var det taktik att inte visa energi och inte gå för fullt ? Laget hade ingen energi alls. Kroppsspråket var helt dött. Ställde man in skorna precis som jag anser att Wettarna gjorde i match ett. Kollade man bara läget hur A3 skulle spela mot olika försvar. Siktar man in sig på att ge allt hemma på söndag och försöka stjäla en match.

Telge använde sig av man-man, box and one (Brown) , triangel and two (Brown & Mershon) och 3 – 2 zonförsvar och matchup zon . Var det ett desperat försök att försöka få A3 ur balans eller studerade man vad A3 gör mot dessa försvar.

Telge tog inte ens time out när A3 ryckte i början efter att ha överraskat med zonförsvar och man tog inte ut alla i matchen. Jag är besviken på Telge. De gjorde inte sitt bästa oavsett vad taktiken var igår.

Telge var helt osynkat i början av matchen. Weaver fick hela sex (6) utmärkta öppna skottlägen i den första halvleken som hon missade. Det är inte normalt. Helt plötsligt såg hon ut som en genomsnittlig spelare.

Årets guard och stjärnan, som alla kallar henne, Lundqvist slog tre dåliga passninger som kostade kontring och poäng och hon gjorde ”högstadie crossovers” och tappade bollen ett par gånger som också kostade. Det är inte normalt. Guarden Åström var klart bättre i den första halvleken. Att Lundqvist kommer upp i 19 poäng är inte konstigt eftersom allt skall gå genom hennes händer – det är deras svaghet.

Jag skulle kunna fortsätta och rabbla upp vad jag tycker om Gustavssons, Trejevskas och Elias spel men det förstår du redan och Ahlin var inte med så Telge var chanslösa och de är det i den här serien.

A3 hade en väldigt lätt dag på jobbet trots många missade ”frilägen” nära korgen. Seger siffrorna kunde ha varit mycket större om Enjebo hade velat det. Det var också typiskt att Lawrence skulle bli A3:s bästa spelare nu när det inte blev fysiskt. Hon fick utrymme för sin stora atletism och dominerade.

Domarna Mehmedovic, Persson och Gogolin Luna dömde utmärkt i en iofs mycket lättdömd match. Synd att inte de får döma i herrslutspelet för de gör det bra och håller sig till den gällande regelboken.

Det är bara så tragiskt att se hur dåligt intresse det är för dambasketen. Trots semifinal så var det öde på läktarna och siffran var kanske hälften av den som har uppgivits till medierna.

I Lund hade Eos runt 800 personer och Högsbo hade runt 1000 personer då man slog Luleå i den andra kvartsfinalen. Båda publiksiffrorna var strålande och även om merparten var ungdomar så kan jag lätt räkna ut att Eos hade gjort en rejäl ansträngning för att fylla hallen med gratispublik för att skapa faststämning runt matchen. Jag tycker att det är super med nya lag i ligan med entusiastiska ledare som är beredd att jobba för dambasketen.

Jag åkte hem lite tidigare från A3 matchen när Telge satte in bänkspelarna och siktade i stället in mig på en höjdare nämligen Real Madrid mot Zalgiris, Kaunas i den sista omgången i Euroleague. Zalgiris har aldrig vunnit i Madrid men den här gången lyckades det med 86 – 93 och för första gången tog de sig också till slutspel i Euroleague. Stor glädje i det baskettokiga Litauen. I kvartsfinalen blir det mot ettan Fenerbache i bäst av fem matcher.

I NBA skriver man om att Golden State Warriors legendariska coach Greg Popovich lyckades bli utvisad från matchen mot Denver efter 63 sekunder, men rekordet för i år har Bayern Munchens lika gamla (70 år) och legendariska coach Svetislav Pesic som åkte på en exit efter 55 sekunder för en tid sedan.

Godmiddag