Torsdag 4 april,2019

Lyssnar på radiosporten och hör Luleås BBK:s klubbdirektör säga att man skall värva landslagsspelare och utveckla dem i Luleå. Hybris är Luleås problem. Tror de att etablerade spelare typ Eldebrinkarna, som spelar ute i Europa flyttar till Luleå ”för att utvecklas” i deras SuperBG ? Glöm det. Det enda som gäller om något etablerat utlandsproffs skall flytta till Luleå är en fet lön och en coach som de kan lita på och som tar till vara deras specialitet som spelare så att de får de minuter som de räknar med.

Läser i nsd.se att Barthold menar att ledarskapet inom Luleå BBK har varit för svagt. Jag ser det som en direkt kritik mot coachen och klubbdirektören att de inte har tagit tag i de problem som har uppstått under säsongen. Det kan ha kostat dem guldet. Jag vet inte vilket som hade varit rätt. Att lyssna på den erfarna Barthold måste man givetvis göra. En del folk uppe i Luleå pekar ut lagkaptenen som problemet samtidigt som andra pekar ut de tre amerikanskorna. Alla tre parter har givetvis sitt ansvar för misslyckandet. Amerikanskorna har förmodligen redan lämnat Luleå så det problemet är borta. Nu är det i alla fall över och en tid för eftertanke.

Jag tror att alla svenska klubbar med ambitioner att spela i Europa måste ha coachar som har koll på vad som krävs på den nivån och jag tror att det inte är många i Sverige som håller måttet.

Klubbarna måste först och främst skaffa sig en coach och assisterande coach som jobbar entusiastiskt och kunnigt med laget, sedan en första femma med klara roller som som håller klass och passar in i coachens spelsystem, sedan resten om det finns någon deg kvar att baka med.

I Luleå pratar de om Nyström som om hon nästan är klar för dem redan nu. Jag skulle bli väldigt förvånad om hon stannar i Luleå och tar på sig den press som hon därmed skulle få på sig. Jag tror att hon väljer en ny miljö.

Kommentatorer säger ofta att Kalpakas och Racys är Sveriges bästa basketdomare men det måste väl ändå vara Nasrollah eftersom han dömer nästan jämt överallt i både herr och damligan året runt. Jag skulle inte bli förvånad om han dyker upp i Umeå idag också och dömer A3 mot Telge.

A3 mot Telge borde bli en hemmaseger med minst 15-20 poäng. Hemmalaget har en bredare och vassare trupp helt enkelt, men om A3 spelar dåligt försvar då kan de personliga foulen förändra förutsättningarna. Om domarna blåser efter regelboken då kan faktiskt allt hända, större är inte skillnaden mellan lagen.

Jag tror att Telge kommer att tvinga A3 att spela en hel del mot zonförsvar eftersom det har varit deras svaghet hela säsongen. Om Telge satsar enbart på man man då har man inte stor chans. Ahlin har bara medverkat i ett fåtal matcher med Telge i år. När hon har varit med då har laget spelat riktigt bra. Om coach Bengtsson får med både henne och Holmqvist i roteringen då blir de vassare

Jag har beslutat att inte följa herrarnas slutspel desto mer i år och jag gör det som en protest mot domarnas sätt att döma och alla PK personer som inte vågar kritisera domarna.

Den basket som spelas i den svenska BLH är i mina ögon inte särskilt underhållande bara pinsam med all wrestling och mina referenser är Euroleague och Europe Cup där våra herrlag inte platsar.

BLMA lyckades vinna den första Euro Cup finalen borta i Orenburg, Ryssland mot Nadehzda med 71 – 75. Du fattar kanske hur bra lag BLMA är. Taylor Wurtz (fd Telge)var bra, spelade 20 minuter och gjorde 8 poäng. Tina Trebec (fd Luleå) fick nöta bänken.

Du som vill se bra basket går in på youtube och tittar på March Madness. Både herr och dam matcherna är mycket god underhållning. Luta dig tillbaka och njut.

Förresten Tayler Mingo spelar nu i CAB Estepona, Spanien i div 3 och skall hjälpa dem upp i div 2. En ganska trist utveckling tycker jag som verkligen gillade hennes kunnande.

Godmiddag