Onsdag 3 april, 2019

När jag för några dagar sedan skrev ”Högbos triumf över Luleå är hälsosamt för svensk dambasket. En exit i semifinalen för A3 vore lika nyttig men kommer knappast att hända även om det inte är omöjligt”.

Då menade inte jag att jag hoppas att A3 misslyckas, men med tanke på vad som hittills här inträffat i damernas slutspel så finns det chans för fler oväntade resultat.

Det här skrev jag igår om BLH matchen i Luleå och det gäller även idag efter matchen i Östersund.

”Domarna hade ingen bra dag på jobbet igår. Konsekvensen från match till match är lika med null”.

Tyvärr så är det inte de lag som spelar den bästa basketen som vinner utan det lag som grisar mest från match till match och den här gången var det Jämtland.

När även krönikören Lindvall på nsd.se tycker att det var grisigt och att domarna hade beslutat att släppa det mesta då är det verkligen illa.

Det som var trist det var att kommentatorn klagar på de få entusiastiska bloggarna som vågar ha lite åsikter om domarna. Vill han tysta kritiken ? Tycker han att vi inte kan, inte förstår ? Om det är så då kastar han stenblock i ett kristall glashus.

Bara någon minut efter att ha klagat på bloggarna kommenterar han en tydlig hooking som ALLA ser och vet att det är foul men domarna blåser inte för det. Då borde kommentatorn i stället säga ett det är märkligt hur inkonsekvent domarna dömer.

Kalpakas och Racys dömer inte på det viset i Euroleague eller Europa Cup, jag vet för jag ser deras matcher. Vad har de för agenda i SBL det är frågan eftersom de dömer helt annorlunda.

Jag såg en slutspelsmatch i innebandy nyligen. Under den matchen diskuterade kommentatorn och experten för det första tillsättningen av domarna just i den matchen. De ansågs lite för nya i ligan (3 år i ligan) för att få döma en kvartsfinal. Dessutom diskuterades ett flertal av domarnas beslut och utvisningar i matchen. Det är utvecklande för sporten. Innebandyn har kört om oss inom basketen.

Nyligen var det nära att innebandyförbundet blev utan elitlag och anledningen är att förbundet inte lyssnar på rötterna och inte drar in och bidrar till elitlagen med de sponsorpengar som ligan behöver för att kunna satsa framåt.

Förbundet är till för föreningarna insåg man till sist och gick med på kraven vilket förmodligen innebär att de snart asfalterar basketen under sig.

Med tanke på hur det ser ut just nu i BLH så är det inte värt att sitta 1½ timme och titta på matcherna. Det spelas dålig basket och det beror på att lagen sysslar mer med tjuvknep och tjuvrusningar än med att koncentrera sig på basketen. Giganterna och de starkaste tjurarna och machomännen vinner mest på det.

Jag tycker att alla som älskar snygg basket skall satsa på att se damernas slutspel i stället. Alla fyra deltagande lagen försöker spela rent och bra försvar, dessutom är det lagspelet som härskar och inte galna soloräder. Hittills har vi dessutom sett andra domare i dammatcherna och dessa har dessutom dömt mycket bättre än veteranerna. I morgon är det inga matcher i herrligan så då lär väl veteranerna dyka upp i Umeå:s baskethall och då kan allt hända.

Godmiddag