April april

Tisdag 2 april,, 2019

Givetvis var det ett april skämt att jag slutar med HOOPS. 1962 klippte jag sönder min mors nylonstrumpor för att försöka få fram färg TV av den svartvita bilden och sedan dess gillar jag att bli lurad och att luras den 1 april. Hoppas att du också gillar det.

Jag blir både glad och förvånad över mejl som jag har fått från ett antal personer som trodde på april skämtet. Det ger mig lite mer energi att fortsätta ett tag till.

Vad betyder p.i.t.a var det någon som frågade mig och svaret är ”pain in the ass”. Många har åsikter om det mesta men väljer att hålla tyst eller bara prata om dem internt. Jag väljer att torgföra en hel del och alla gillar inte mina åsikter. Jag föreslår att de som inte gillar mina åsikter slutar att läsa HOOPS eller skaffar sig en egen blogg och skriver vad du tycker om du vågar föra fram din åsikt.

Att döma av de mejl jag får från HOOPS läsarna så är det många som håller med mig i ganska mycket. De som håller med i en del av mina subjektiva åsikter är inte alla old school utan det finns även yngre ledare och spelare.

Nu är det så att jag inte kan påverka någonting uppe på högre nivå så det är bara för er young guns som finns överallt i att ta er upp på barrikaderna och börja kämpa för att få svensk basket att bli bättre. De som sitter i toppen idag och tror att de kan, de kan bara lite av det som de borde kunna för att få sitta och bestämma.

BSKT herrarnas match mot Södertälje blev ungefär som väntat. Det som jag reagerar över var bristen på desperation. Det syntes inte att det kunde vara den sista matchen för säsongen. Det syntes när Wettarna spelade i söndags och det syntes igår på Nässjö. Lite mer fighting spirit kanske hade räckt för att vinna eftersom Södertälje inte var på topp igår. Det såg lojt ut i mina ögon.

Jag har vid ett flertal tillfällen tidigare under året uttryckt min förvåning över hur Gustavsson matchar laget. Jag vet inte vilka kriterier som står högst på hans lista. På min lista finns de spelare som spelar bäst tillsammans. Jag tror att ingen i BSKT vet vilka som spelar bäst tillsammans. De uppträder, flåt mig, som robotar. Så ser det i alla fall ut. Det blir inget lir.

Jag vet inte heller vilka fem som lirar bäst tillsammans, men jag skulle veta det om jag var med på alla träningar och matcher. De fem borde spela 30-35 minuter i alla slutspelsmatcher. Den BSKT spelare som enligt mig var sämst igår han spelade mest.

Gilchrese spelade dryga 28 minuter men det var i 5-6 ungefär lika långa intervaller och när han blev utbytt hade han spelat bra och såg definitivt inte trött ut. Varför byttes han ut ? Var han sjuk. Han fick några smällar men kunde spela vidare.

Varytimiadis fick nästan 25 minuter trots att han inte hade ett rätt i något av sina byten. Varför inte spela Forster i stället ?

Saleman kommer in i laget efter månaders rehab och får direkt 20 minuter. Den gode Saleman behöver 6 månader innan han kanske börjar komma i form igen.

Green ville HOOPS skicka hem efter två veckors provspel. Jag ansåg direkt att han inte höll måttet i ligan men trots det har killen spelat 20+ minuter i varje match hela säsongen. Är de som bestämmer blinda eller är det jag som ingenting fattar.

Gustavsson kan vara nöjd trots allt. Slutspel tre år i rad med utländska spelare av andra sorteringen kanske tom tredje, det är inte illa av en ung coach som får jobba med lågbudget spelare som inte får kontrakt i de större ligorna.

Många av de spelare som tas in på provspel håller inte måttet i den svenska basketligan och det av olika anledningar. En del är inte nog bra, andra klarar inte av det hårda spel som tillåts i ligan och en del blir snabbt lata när de upptäcker att ledarstilen inte är den som de ofta är van vid.

De som är missnöjda med lönenivån gör nästan aldrig sitt bästa men de blixtrar ibland till när det är mycket folk på läktaren och det finns möjlighet att visa upp sig från sin bästa sida.

En del spelare är missnöjda med rollen i laget trots att de inte passar in i den roll som hens agent har påstått att spelaren skall ha. När både spelare och agent börjar tjura då är det dags att avsluta samarbetet.

Domarna hade ingen bra dag på jobbet igår. Konsekvensen från match till match är lika med null. Jag såg minst ett dussin kontakter som inte hade blivit foul om de hade dömt som i Luleå. Däremot fick vi se foul för torso kontakter som i matchen mellan BC Luleå och Jämtland upprepades vid nästan varje bollinnehav utan avblåsningar för foul. Det gamla gardet domare bestämmer vad som är tillåtet från match till match. De värderar lagen och sätter sedan nivån. Helt fel enligt mig. Lagen måste anpassa sig till domarna.

Jag personligen saknar i herr slutspelet de ganska nya domarna Jucevicius, Mehmedovic, Bardaqij och Sarajlic som jag tycker har varit utmärkta domare under grundserien. Om de endast tilldelas dammatcher i slutspelet, som det har sett ut hittills då anser jag att man är fel ute. Ska de stå på tillväxt till det att de anpassar sig till veteranernas sätt att döma.

Har du lagt märke till att det som förr kallades för SPELBEROENDE nu kallas för Spelproblem.

Godmiddag