Söndag 31 mars, 2019

Jag tänker inte slå mig för bröstet och säga vad var det jag sa, men jag har vid upprepade tillfällen skrivit i HOOPS om hur mycket grus som det verkar finnas i Luleå BBK maskineriet.

Till bara för en månad sedan tyckte jag fortfarande att de var tillräckligt vassa för att ta guldet men Sandric hann inte komma i form och Houser hade kallnat efter att ha åkt ur första femman och kanske tappat intresset. Hall sympati deppade nog över Housers petning och presterade sämre dessutom blev Alminaite precis den miss som jag skrev i min första kommentar om värvningen av henne. Hon passade helt enkelt inte alls in i ett snabbt spelande Luleå BBK. Hon överraskade iofs med bra spel vid matchen i Umeå men har sedan varit svag.

Jag lider lite med mina Norrbottniska vänner men samtidigt så har de alla resurser som krävs för att bygga ett vinnande lag men i år har de misslyckats totalt. Jag är förvånad över att guldmakaren Visscher misslyckades i år. Har han haft dåliga rådgivare ? Jag antar att han återgår till sitt civila jobb efter detta debacle.

För föreningen måste detta även vara en stor ekonomisk smäll. De har mest troligt alla spelare på kontrakt minst en månad till så alla löner skall ut liksom skatter och sociala avgifter samtidigt som minst 2 miljoner i preliminärt beräknade inkomster i publikintäkter, sponsring och bonusar uteblir.

Jag tror att det även påverkar Luleå Baskets fortsatta satsning. De storslagna planerna om att värva landslagsspelare får pausa. Det viktigaste för dem blir att finna en ny lämplig coach som får bygga laget från grunden frågan är bara vem som vågar ta på sig det jobbet med de krav som ställs i basketens mecca.

Högsbo kan slå ut Luleå på lördag skrev jag efter match ett och det pga deras beslutsamhet och så blev det. Det är spelarna som spelar brukar alla säga efter en match men regissören glömmer man ofta bort. Coach Sandberg spelar smart med sitt material och får ut absolut max av dem. Morris växer dessutom hela tiden vilket innebär att Hyder och Gray kan spela mer för laget. De möter nu Eos som iofs har hemmaplansfördel och inbördes två vinster men det är historia nu. Högsbo är bättre och kan ta sig till en final.

Jag tippar att Luleå Basket ringer Sandberg snart och erbjuder honom stadens nycklar. I Luleå rekryterar de ju helst bland sina egna ”för de är ju bäst”. Jag tror att han tackar nej och stannar i Högsbo och bygger en framtid för laget i fina Göteborg. Högsbo har resurser och vill knappast släppa Sandberg efter denna succé.

Högbos triumf över Luleå är hälsosamt för svensk dambasket – tycker jag. En exit i semifinalen för A3 vore lika nyttig men kommer knappast att hända även om det inte är omöjligt. Telge är ett bra lag och om alla får vara friska och Ahlin kan spela alla matcher då har de 6-7 spelare som håller A3 klass och kan matcha om de orkar.

Eos hade inga som helst problem att spela bort Alvik från semifinalen. McCarvilles frånvaro betyder mycket. Stålvant har inte kommit i form. Ett flertal spelare som Stern, Juhlin och delvis Ljunggren har tappat form efter årsskiftet.

Jag tycker att det fanns en person som stack ut lite extra i Alvik – Eos matchen och det var rookie domaren Josef Utter tog den ena foul avblåsningen efter den andra som Nasrollah och Tiberg också borde ha tagit men icke. Ljunggren, Stålvant och Zanoni i Alvik som är van att få ”hålla på” stod förvånade och tittade på domaren efter att han blåste foul på dem.

Det var solklara saker som de och andra stjärnor ofta kommer undan med när de ”bästa domarna dömer”. Det bästa som har hänt i år det är att vi har fått många nya domare som följer regelboken och inte låter stjärnorna i damligan spela på som vanligt. Även Barthold, Brown och Mershon m fl har fått erfara detta i år vid ett flertal tillfällen.

Två tredjedelar av domarna i matchen i Luleå var också rätt nya domare s.k fjolingar och även de gjorde ett toppenjobb igår. Heja heja !

Detta kan vara början på en ny era i svensk dambasket det är jag säker på. Tänk om det ändå kunde bli möjligt även inom herrbasketen. Att de stora elefanterna inte får några fördelar.

När jag skriver detta är det sju timmar till BC Luleå – Jämtland. Pressen är oerhörd på Luleå och Jämtland kan släppa på bromsarna och köra för fullt. Vinner Jämtland i kväll så tror jag att de slår ut BC Luleå.

Godmiddag