Fredag 29 mars, 2019

Fredag 29 mars, 2019

BSKT kunde inte skaka ett rutinerat Södertälje som återigen spelade med pressande försvar men varvade med lite match up zonförsvar. Ta bort Gilchrese och Mathieu och dubbla Nilsson var en enkel och vinnande defensiv taktik. Coach Degernäs som brukar vara skogstokig på sidlinjen hade en lugn afton i Umeå och behövde inte hetsa upp sig alls.

Varje gång BSKT spelade med tre guards då hade de enorma problem med mismatch situationerna som uppstod och när BSKT spelar med Nilsson, Varytimiadis och Saleman då hinner man inte med i screen och rull situationerna och allt spel går för långsamt. BSKT:s pressande spel över hela plan var bäst och näst bäst zonförsvaret.

Jag kan inte fatta hur domare som skall vara så duktiga kan hitta på så mycket konstigt under en match. Jag fick återigen se några häpnadsväckande avblåsningar och det givetvis främst mot BSKT men även mot Södertälje.

Nu har BSKT hela fyra dygn på sig att klura på hur man skall ta sig an match tre nere i Södertälje. Jag skulle överraska med ett helt annat spelsätt. Improviserat tvåmanna och tremanna spel. Det är över på måndag så varför inte ha lite kul som avslutning. Släpp fångarna loss det är vår. Tyvärr så kommer det aldrig att hända.

Jag har tidigare skrivit om att jag såg BSKT och A3 bossarna ivrigt samtala på läktaren en hel halvlek i samband med en herrmatch för en tid sedan. Igår noterade jag att A3 bossen satt på läktaren med en BSKT halsduk runt halsen. Det sänder signaler till mig om att det är saker på gång. Kan det vara en samverkan mellan Umeå BSKT och Umeå BBK (A3) som är på gång.

Jämtland lyckades till slut lägga 21 förluster till historiken. Äntligen slutsnackat om detta. Jag tror inte att det har påverkat laget men en del spelare som läser allt som skrivs här och på annan plats blir säkert less på tugget. Jag har i alla fall inte tuggat det eftersom jag inte tror på det snacket. Årets Jämtland är ett helt nytt lag så historiken är inte relevant.

Det förvånar mig att dessa två lag spelar basket på det viset som de gör. Det är inte relevant i förhållande till toppbasketen ute i Europa. Det enda det liknar något är NBA med sina vilda attacker och egoistiska skytte i tid och otid. I Europa spelar man sakta när det är lämpligt och med snabba passningar och löpningar när man skall göra det och då blir det balanserat och publikvänligt och bra basket.

Är det spelar kvalitén som gör skillnaden i spelsätt eller är det tränarnas brist på kunskap eller deras sätt att arbeta med lagen som gör skillnaden. Om du vet svaret på den frågan då kan du väl berätta för mig.

Domartrion tillät det mesta i Jämtland – BC Luleå matchen så det blev en riktig holmgång. Jag skulle inte bli förvånad om någon av lagen snart drabbas av någon allvarligare skada. Spelet är för vilt och försvarsspelet helt crazy. De som tror eller tycker att försvar skall spelas på det sätt som tillåts i den svenska basketligan den personen kan bara sin basket.

I damernas Euro Cup final blir det Nadhezda, Orenburg från Ryssland mot BLMA från Frnakrike med Taylor Wurtz. Ryskorna slog ut fjolårsmästerna Schio, Italien och BLMA slog ut Girona från Spanien. Final ett spelas i Orenburg den 3 april.

Godmiddag