Tisdag 26 mars, 2019

Första kvartsfinalen mellan BC Luleå och Jämtland var i den första halvleken en vild match i galet tempo. Båda lagen drev upp tempot till furioso. För publiken blev det en underbar halvlek med speed och högprocentigt skytte.

Det klagas en hel del om att det var dåligt försvar. Det skall alltid letas efter fel. Sanningen är den att attackerna var så snabba så att man inte hann med att försvara. Det var högprocentigt skytte av båda lagen men det betyder inte att det var dåligt försvar. Rönnqvist var magnifik och det var han som höll Jämtland kvar i matchen (43 – 42 i paus).

Tyvärr så blir det orent och för hårt spel pga att domarna inte blåser. Man låter det kladdas och hållas i lite här och där. Det är trist att se hur mycket skit som de släpper igenom. Kalpakas må vara Sveriges bästa domare (Racys tycker jag) men om Kalpakas och kollegor skulle släppa igenom det de släppte igenom igår då hade de blivit utbuade rejält i Euro Cup. Kalpakas dömer helt annorlunda där anser jag och jag har sett ett flertal av hans matcher i år.

Det var mycket knuffar och fasthållningar i matchen som inte åtgärdades. Domarna har en egen agenda anser jag. När Gehrke sprang över Kerney då gav han igen för deras tidigare knuffar. De borde ha blåst i tidigare moment men de lät det gå för långt. Gehrke gav igen. Kerney föll i golvet men det var han som fick foulen. En otrolig sekvens i matchen.

Kommentatorn verkade tycka att hårt och fysiskt spel på gränsen till vidrigt är ok. Han tyckte tom att skitsnacket på plan hör till. Det kan inte vara många som håller med eller gör ni det.

En total felrekrytering tyckte jag tidigt i höstas om Shonganya. Sedan tog jag tillbaka det när han spelade nära korgen och var näst intill ostoppbar. Nu är han helt vilse i pannkakan. Han borde spela mycket närmare korgen i anfall för där är han ett hot. Han sitter numera på bänken kanske pga sitt försvarsspel.

En lite cut från top of the key in i mitten och en bra passning från någon som kan passa skulle sitta bra. Shonganya skulle vara svårstoppad. Problemet är det att Jämtland har ingen bra passare. Jämtland har ingen pointguard och ingen center men det går ganska bra ändå eftersom många har krutet torrt.

Jag påstår att Balibrea gav bort match ett precis som Pinto gjorde med damerna. En märklig taktik som innebar samma utklassning som för damerna och han tackade inte domarna efter matchen, som vanligt.

5 timmar till Södertälje – BSKT när jag skriver detta. Med tanke på turbulensen inom BSKT så skulle jag bli förvånad om laget kan mäta sig med Södertälje. Laget har kapacitet att ge dem en match men då måste det mesta i gameplanen lyckas. Kanske har man bestämt sig för att inte byta i screens för att slippa alla mismatch situationer. Det skulle i alla fall jag ha gjort men det är lätt att vara expert på läktaren.

Norrköping mot Nässjö anses av alla vara en enkel affär men jag tror att Nässjö kan ge Norrköping en match om det blir fair play.

Godmiddag