Torsdag 21 mars, 2019

Igår var det vårdagjämning och en bra sådan tyder på en bra sommar enligt bondepraktikan, men jag vet inte om det stämmer längre med tanke på klimatförändringarna. Förra sommaren blev superextrem som du vet och mycket bättre än vad den skulle bli enligt praktikan.

Jag börjar mer och mer bli riktigt less på att se spelare som förstärker kontakter ute på basketplan. Kommer det från fotbollen ? Är det Italien och Spanien som är bovarna ? Är det Ronaldos och Neymars överdrivan rullande på pitchen som har smittat av sig på basketspelare i Europa ?

För ett antal år sedan var det ok att foula för att stoppa ett snabbt uppspel eller vid en steal med enbart personlig foul och inkast från sidan som konsekvens. FIBA insåg till sist att det var spelförstörande och kontra produktivt för sporten och ändrade det till ett hårt straff i stället. Osportslig foul.

Det som hände då var att de som vill utnyttja reglerna maximalt började överdriva minsta lilla kontakt mer och mer och nu är det rena spektaklet. Den första klubben som systematiskt börja att utnyttja flopping var enligt mig Röda Stjärnan, Belgrad och det tog inte lång tid innan allt fler spelare började att nyttja tekniken. Idag är alla guarder mer eller mindre välutbildade i hur de skall förstärka kontakter.

För att försöka komma till rätta med det har FIBA infört flopping tecknet och teknisk foul för filmning. Tyvärr är det så att domarna inte är så bra på att recensera så att de klarar inte av regissörernas manus. Dags att återigen ändra på förutsättningarna.

Jag tittar en hel del på NCAA basket. Där förekommer ingen fasthållning och ingen flopping, de har inte ens det domartecknet. Det är samma sak i NBA. Det betraktas snarare som löjligt att förstärka kontakter i NBA. Det finns mycket att säga om vad amerikaner ställer till runt om i världen med men när det gäller fair play ute på en basketplan så är de i särklass världsbäst.

Gårdagens avslutande matcher i BLD gav inga sensationer. Eos ville inte slösa energi på A3 eftersom det var ett mission impossible. Det enda som stod ut var att Alvik utan McCarville kommer att få det svårt mot Eos. Wettarna var nära vinst men darrade på slutet och då gick det inte. Wettarna kommer inte heller att kunna stoppa A3, men deras 1 – 3 – 1 zon skapar problem. Telge spelar bättre och bättre och jag tror att de slår ut Norrköping. Om McCorkel i Norrköping hittar formen igen då blir det tvärt om. Högsbo spelar bra men det räcker inte mot ett Luleå som iofs har problem. Jag vet att det finns stort missnöje hos de amerikanske guarderna H&H om hur de matchas sedan Sandric kom in i laget. Igår fick H&H ovanligt lite speltid. Sänder Visscher signaler till dem inför slutspelet eller har han bytt strategi helt det är frågan.

Visby hade chansen till förlängning ja till och med till slutspel med 18 sekunder kvar och bollinnehav men de satte inte upp något planerat eller konstruktivt så avslutningen på anfallet blev en bortkastad boll och game over. Missat slutspel trots satsning på fem utländska spelare måste vara lite av ett rekord i sig och en tuff avslutning på säsongen för en klassisk förening. Visby behöver göra som Eos, Högsbo, Telge och Wettarna och satsa rejält på några bra svenska spelare i kombination med några bra utländska spelare. Det kommer att kosta för det är lika svårt att få spelare att flytta till ön som det är att få dem till Norrland.

Jag tror även att klubbarna mer och mer måste våga satsa på de nya unga ambitiösa svenska coacherna som det idag finns gott om. En headcoach som är en bra matchcoach i samarbete med en assistent som sköter stora delar av träningen på golvet borde allt fler satsa på. Om svensk basket skall nå nya höjder då måste man satsa på bra välutbildade coacher som förstår spelet och som kan lära ut och får med sig spelarna. Det måste få kosta.

Och Bakken Bears vann som vanligt hemma i kvartsfinalen mot Wurtzburg. Det blev bara tre poäng och blir svårt att försvara på bortaplan så jag tror att årets Europe Cup spel nästa vecka är över för deras del.

Om du har tid då tittar du på den första perioden mellan Real Madrid – AX Milano från igår kväll.

Godmiddag