Onsdag 13 mars, 2019

T

Jag tror att motivationen inte var den rätta igår i matchen mot Nässjö. Efter vändningen och den viktiga segern i Köping så var det svårt att tagga till även om man försökte. Nässjö hade ganska lätt att göra poäng och kunde lätt hänga på. I den andra försökte BSKT med aggressivare försvar och det fungerade periodvis men så fort som man skaffade sig en 5-6 poäng ledning så följdes det av 2-3 bortkastade anfall och Nässjö kom lätt tillbaka med en kontring.

En sak är helt klar och det är att coach Gustavsson och jag har helt olika synsätt på i vilka händer bollen skall befinna sig när anfallen skall avslutas.

Jag har en känsla av att BSKT:s akilleshäl är hur de skall klara av att försvara mot lag som har bra 3 poäng skyttar. Man vill inte byta i försvar och går alltid över vid screen situationer även om det är långt ute i banan och det fattar inte jag. Det tvingar ofta hela laget till stora rotationer och då hinner man inte riktigt med. Nässjö fick många simpla foul och poäng pga detta.

Skyttarna i Nässjö klarade jobbet, gjorde 60 av lagets poäng och det särskilt Terins som fick äran att sätta spiken i kistan med en öppen trea men det var ganska lätt med tanke på att Mathiue släppte honom helt i onödan. Gilchrese var ytterst nära att få i båda sina två sista treor men icke.

Spelar roll för BSKT. Jag tror inte att man vill möta Borås eller Norrköping i en kvartsfinal. Drömmen hade nog varit Luleå men nu blir det troligtvis Södertälje och dem har man spelat bra mot även om det har blivit fyra förluster.

Domarna hade en minst sagt varierande afton med några stora misstag. Hur Begenezic kunde få nedklubbningen av Gilchrese när han var på väg på en layup till foul på Gilchrese är bara helt galet – kolla videon snälla alla som kan ca 40-40 läge tror jag det var. Och hur samma domare kan ge Nässjö två poäng vid 55 – 50 läge när Gaidys trycker bollen i plankan och tok blockar Jackson det är otroligt. TV kommentatorn kallad det för en chese down stämpling. Kolla själva 1.24 kvar av 3:e. Klockren snygg block . Ridå.

Hoppas att kvällens match mellan A3 och mark blir lite rolig att titta på även om utgången är given.

Med tanke på kvalsnacket som nu florerar så kan jag inte låta bli att göra ett sista inlägg i ämnet.

Det är dags att lägga ner Superettan för herrar. Damernas lade man ner redan i fjol tack och lov. Det var ett galet beslut att överhuvudtaget börja med den. Det finns knappt några lag som vill upp i BLH – eller finns det ? Djurgården verkar vilja men frågan är om de klarar av att hantera det och får gå upp. Har de ekonomi och har de organisation ? I fjol blev det i alla fall stopp.

Varför spela i BLH när man kan träna ett par tre ggr i veckan och ha kul och spela i basketettan och åka tunnelbana till nästan alla matcherna – jag vet att det är många som tänker så. Det finns en drös med lag som jag är förvånad över orkar/ids hålla på år ut och år in. Det finns antagligen någon eller några eldsjälar bakom de föreningar ”som aldrig verkar ge upp”.

Är det verkligen så här man vill att det skall se ut med seriesystemet. Nio (9) lag i superettan, 9 lag i både norra & södra basketettan. Hela 27 lag i division 1 är inte vettigt med tanke på hur serieträdet ser ut i landet. Gör om och gör rätt. En basketetta under BLH med max 12 lag och höj i stället nivån på div 2 och div 3 basketen och sänk avgifterna. Problemet med svensk basket är att det är för dyrt att delta. SBBF måste börja med att stärka sina regioner och det gör man med bättre regionala serier, med lägre avgifter och högre regionala bidrag. Det var faktiskt bättre förr men det är min helt och hållet personliga åsikt.

Förr (60 till början av 80 talet) fick ett barn från Norrland träna hårt ända upp till 15-16 års ålder innan man fick göra sin första resa till Stockholm för att spela basket. Numera åker barnen i skytteltrafik till Stockholm och Göteborg och till och med utomlands för att delta i ungdomscuper. Jag tror faktiskt att det är precis tvärt om mot vad många tror. Fattar man inte att de flesta blir mätta fort och att intresset svalar fortare.

Jag läser om vissa hockeyföreningar som skickar 12-13 åringar till Kanada för att delta i internationella turneringar. Helt sinnes tycker jag.

Jag har haft stående inbjudningar att åka till USA med olika ungdomslag i stort sett varje år under senaste 20 åren men jag har avstått eftersom jag inte tror på att det innebär någon utveckling snarare en mättnad och en snabbare avveckling. En kul grej är det givetvis men man kan ha kul med basket på annat sätt.

Om jag skulle ha åkt till USA med lagen då hade vi ”bara” behövt betala flygresan till New York därefter hade allt varit gratis. Mat och logi i familjer och alla transporter ordnade genom arrangören. Du tycker att jag var galen som inte tog de erbjudandena. Jag anser att det var det enda rätta. De ungdomar det har varit fråga om har till 90% avslutat sina basketkarriärer tidigt i alla fall. Tro inte att den hade blivit längre om de hade fått åka till Blue Print Tournament i Philadelphia.

Back to basics är min tes men ingen lär bry sig så detta är sista gången som jag tar upp ämnet. Jag är ingen bakåtsträvare och ingen pessimist men jag anser att basketen måste göra ett omtag för att bli bättre och omtaget måste ske både när det gäller hur vi skall träna och hur vi skall spela basket i det här landet. Vi skall ha vår egen stil men vi måste snegla på de små länderna som är extremt framgångsrika och ställa frågan hur de kunde bli så bra.

Godmiddag