Fredag 8 mars, 2019

Fredag 8 mars, 2019

Krönikören Lindvall i NSD.se har semester den här veckan och han träffade rätt och slapp vara hemma och se båda sina favoriter förlora mot Umeå under en och samma vecka. Det är lite av länssorg i Norrbotten idag det kan jag garantera. Till veckan är han tillbaka och då med en skarpslipad penna som inte kommer att vara nådig i sin bedömning av lagens prestationer under den här veckan.

I Umeå borde man fira. Det som har hänt den här veckan är historiskt och har aldrig hänt tidigare åtminstone inte så vitt jag vet och jag vet en del. Svensk baskets jättar och Västerbottens # 1 antagonister under hela länsbasketens historia JÄTTEN Luleå har besegrats av både herrarna och damerna. I Luleå är man skakade inte rörda och man funderar på hur detta kunde hända.

De som funderar extra mycket är nog coacherna. Öqvist över hur det är möjligt att hans All Star lag inte klarade av att vinna trots att de i princip körde över BSKT i första halvleken. Har de fattat att det var coach och Gilchrese som språkade vid sidlinjen med ett par minuter kvar och tillsammans bestämde sig för hur man skulle avgöra på slutet. Öqvist hade nog räknat med att Collins skulle avgöra men det blev Gilchrese.

Visscher funderar nog mest på hur han matchar laget. Jag tror att han inser att han har gjort ett misstag med att satsa på Sandric. Hon är inte i form och det lär dröja minst en månad till innan hon spelar stabilt. Houser & Hall är samspelta och har startat hela säsongen och de borde få 100% förtroende. Jag trodde inte på Houser inför säsongen men hon har levererat. Jag är lite förvånad över Visschers matchning. Reed, Barthold, Nnamaka, Hall och Houser är i mina ögon givna starters oavsett position. En lite kort uppställning men svår att matcha och vass. Om ngn skall bort i den uppställningen så är det möjligtvis Felixova in i stället för Barthold som vacklar i formen.

A3 öppnade som mot Botas alltså aggressivt och med tempo. Då finns det ingen i landet som rår på laget. Lawrence är den enda i startuppställningen som inte presterar vad man kan begära och det gäller både i anfall och försvar. Hennes fysik är överlägsen de flesta i ligan men hon är tyvärr lite för lat i försvar och saknar ett hoppskott så jag tycker att A3 borde testa någon annan innan det är för sent i hennes position.

Asoro gjorde sin bästa match för säsongen och Degbeon som vanligt bra när det gäller. Mershon och Brown fick inte igång sitt 3 poängsskytte men de spelade bra och stabilt. Brown höll ordning på humöret och det var bra för laget. Konstigt att Visscher inte satte hård press på henne över hela planen under hela matchen. Det blev en enkel dag på jobbet för Brown. Hon varvade återigen bra spel med oförklarliga passningar som innebar bollförlust men det kanske är acceptabelt eftersom hon bidrar med lika många assist som turnovers.

I Ivezic har A3 fått den spelare som kan luckra upp ett zonförsvar, både med skott, passningar och penetrering. Frågan är bara hur länge det tar innan hon börjar jobba hårdare och spela aggressivare försvar mot spelare med boll. Det blir inte många minuter framåt om hon inte presterar bakåt.

Ett klassiskt talesätt är att ”man lever och dör med 3 poängarna”. Luleå hade ingen utdelning. Bara 1 av 20, men om sanningen skall fram så är det försvarsspelet och fighting spirit som man lever och dör med och det var A3 som överlevde igår. Om Luleå spelar som de gjorde igår då tar A3 guldet. Faktum är att om Luleå spelar som de gjorde igår då kanske de inte ens spelar final i år.

Om du tittar på reprisen då ser du att A3 faktiskt har 6 missade layups i första halvlek. Du fattar då hur mycket på efterkälken Luleå var igår.

De lag som inte går till slutspel i damernas Euroleague får möta de bästa lagen i Eurocup i ¼ finaler. På onsdagskvällen tittade jag på franska Carolo hemma mot franska BLMA och blev förvånad hur BLMA ganska lätt kunde vinna. Bästa poängplockare i BLMA inte helt okända Taylor Wurtz som spelade i Jämtland och sedan i Telge innan det blev fint kontrakt i Frankrike. Även Tina Trebec bekant från Luleå för två år sedan var bra i BLMA. Carolo har skador på viktiga spelare. Om inte de är tillbaka i returen då blir de utslagna.

På torsdag eftermiddag spelade Avenida ¼ final borta i Orenburg mot Nadhezda. Avenida hade det inte lätt med domarteamet, som hittade fel på dem hela tiden. Det händer för ofta i Ryssland. Avenidas storstjärna Jewel Lloyd var inte alls bra, bara 8 p och bara 2/12. Elin Eldebrink tillbaka och skötte sig bra men 58-50 blev det till ryskorna. Avenida vinner på hemmaplan i returen frågan är om det blir med tillräckligt mycket.

Efter Luleå vs A3 bjöds det på en toppthriller i kvartsfinalen i damernas Euro Cup mellan Schio och Cukurova. Schio hade 10 poängsledning med bara några minuter kvar men en suverän insats på slutet gav Cukurova segern med 75 – 79. Iagupova, Ndour, Mestdagh som besökte Umeå i höstas var lagets vinnare. Jag är rätt säker på att Cukurova spelar semifinal.

I kväll är det returmöten i damernas Euroleague kvartsfinaler. Jag tror att Fenerbache vinner hemma mot USK Prag och tvingar fram en 3.e och avgörande. TTT Riga kan knappast vinna mot UMMC så de går vidare liksom Kursk som inte tappar mot Polkovice. Den mest ovissa matchen är Bourges hemma mot Sopron. Personligen så tror jag att Bourges vinner och det tom ganska lätt och får en tredje och avgörande match.

”Två Umeå-spelare inbjudna” var rubriken i lokalmedia igår men det korrekta borde vara uttagna. Spelarna betalar själva för att delta i region sammandragningarna men till syvende och sist så blir ett antal uttagna och de övriga inte uttagna.

Region är ett av SBBF:s bästa mjölkkossor där alla aktiva spelare står för alla kostnader. Jag kan tycka att SBBF borde stå för alla kostnader när de håller sina ungdoms tryouts för det är vad det är och inget annat.

Godmiddag