Torsdag 7 mars, 2019

Torsdag 7 mars, 2019

På grund av en lite skarp penna i HOOPS de senaste dagarna så syns det direkt på besöksstatistiken. Mellan 350-390 besök per dag de senaste dagarna och det är givetvis pga mina åsikter om A3:s förlust mot Alvik, matchen mot Visby, BC Luleås för många oväntade förlust mot BSKT. Dessutom givetvis avslöjande siffror om hur få som ser de streamade BLH och BLD matcherna.

Endast i Luleå verkar allmänheten vara intresserad av att betala för att se matcher live i LEA och även betala för att se matcher på stream. Jag har ibland en känsla av att jag känner igen alla som sitter på läktarna i LEA. Kan det bero på att jag spelade i slutet på 60 och 70 talet och har coachat på 80, 90, 00 och en bit inpå 2010-talet och känner igen många ansikten. Jag tror att en väldigt hög procent av Luleåpubliken har spelat basket och är sin sport trogen.

I Umeå finns inte samma mängd fd spelare och ledare och inte heller samma lojalitet mot sporten och heller inga SM guld traditioner då man har identifierat sig med och ”varit en del av laget” när man har suttit på läktaren och hejat fram dem. Jag känner många fd elitspelare i Umeå som inte brukar dyka upp förrän när det blir finaldags. Trist tycker jag.

Jag tror att det är dags att tänka om när det gäller svensk basket. Jag tror att föreningarna i ligorna och div ett måste sätta sig ner och bestämma sig för hur man skall förändra basketen för någonting måste hända annars drunknar vi bland alla övriga sporter. Dambasketen borde snabbt kunna förändra något. Jag sitter inte med något facit men jag tror att något måste göras.

Herrbasketen är så traditionell och konservativ. De vill garanterat inte förändra något. De tycker att ”produkten är bra” och att ”bara fler kommuner bygger restauranger” så kommer folket och då blir det ännu bättre business. Det tror jag är fel.

Det är det sportsliga som är viktigast. Om du har ett vinnande lag som spelar rolig och helst bra basket då fyller du läktarna i match efter match. Tråkig basket fyller bara läktarna när det blir semifinaler och finaler. I Luleå spelar det nästan ingen roll hur lagen spelar, publiken kommer i alla fall. Se på B-löven de drar 2500-3000 även om de spelar i div 1 mot Piteå eller tom Kovland.

Jag skriver i början av denna krönika ”den för många oväntade förlusten”. Ingen verkar tro att BSKT kan besegra BC Luleå trots att matchen i tisdags var den andra vinsten i rad. Luleå har 18 raka vinster mot Jämtland och på fredag möts de igen. Ingen i Luleå tror att Jämtland kan vinna och i Jämtland är det väl bara Gehrke och spelarna som tror att de kan vinna, men just därför så är det möjligt om jämtarna bara är beredd att spela försvar. Sannolikheten är större att Jämtland skall bryta den negativa trenden än att de skall förlora igen men,det räcker knappast med den sannolikheten eller deras 100 poäng offensiv. Det krävs att man är beredd att offra lite för att vinna. Ingenting kommer gratis, det såg vi i återigen i tisdags.

Historia är historia och statistik är just statistik. Med en ny match skall ny historia skrivas frågan är bara om de som deltar är beredd att bjuda till och ge publiken som har tagit sig till hallen valuta för pengen eller resan.

Inför kvällens derby mellan Luleå och A3

Mot guarderna Hall, Houser, Sandric och Ponturo ställer A3 upp med Brown, Mershon och Elvbo

Mot forwards Reed, Barthold, Nnamaka ställer A3 upp med Lawrence, Asoro, Ivezic, Hansson och Edholm

Mot centrarna Felicowa och Aluminite ställer A3 up med Degbeon och Dedic.

I mina ögon ser Luleå lite starkare ut på varje position och borde vinna på papperet men det skall som sagt var göras också. A3 har kvalitet nog för att vinna med tvåsiffrigt om man får det att stämma men det kan lika gärna bli det motsatta.

Jag är mest spänd på att se vilken typ av försvarsspel som Visscher använder. Det blir garanterat man-man från start för det är alla coachers första ordination men vad kommer sedan om det inte fungerar tillräckligt bra. Jag tippar på press på Brown över hela banan hela matchen. De har räknat ut att om de tröttar ut henne så är mycket vunnet. Mingo tappet är förödande för A3.

Båda lagen består till största delen av invärvade spelare utan förankring till vare sig Luleå eller Umeå så det är knappast så att den ”rätta derbykänslan” finns när domarna gör uppkast. De som skall spela flest minuter är inköpta spelare som i kväll skall gå ut och göra sitt jobb. Frågan är vilka som är beredd att offra lite skavanker för att vinna.

Skall Brown dra på sig en teknisk foul i kväll igen pga sin vädjan om foul avblåsningar. Fortsätter domarna att blåsa foul på Barthold som de har gjort hittills i år.

Fråga är också hur högt lagen rankar hemmaplansfördelen. För Luleå innebär en extra hemmamatch säkert en kvarts miljon netto med utsålda läktare och full fart i restaurangen. A3 är inte ens i närheten av det beloppet. Båda lagen är tillräckligt starka för att vinna lika väl borta som hemma bara det blir fair play och det blir det inte alltid i Luleå eftersom domarna inte pallar trycket från 2000 hemmafans.

Bakken Bears vann hemma med 17 poäng mot israeliska Ziona i den första 16-delsfinalen i Europa Cup igår kväll. Ziona blev nog rejält chockade efter utspelningen i den andra halvlek. Ziona med Omar Cook är ruskigt bra och kan vinna med 18+ på hemmaplan inför sina fanatiska fans.

Har du läst artiklarna i Aftonbladet om fotbollsfabriken Brommapojkarna. Det är för mig svårt att förstå att så många föräldrar utsätter sina barn för dessa uttagningar och utslagningar och att man till råga på allt betalar galet dyra pengar för det. De borde inse att ”nålsögat” som deras barn måste passera igenom för att de skall ”bli upptäckta” och fotbollsmiljonärer är så försvinnande litet så att chansen att lyckas är nästan obefintlig. Vad jag förstår så går det även att köpa sig platser högre upp i lag hierarkin om man inte har talang tillräckligt. En äcklig och smutsig business tycker jag.

Några jag känner har förfasat sig övre det som står i reportagen i Aftonbladet men jag är inte det minsta förvånad. Jag tycker att det låter väldigt likt det sätt som man även har i t ex B-löven. Även där har vissa lag bättre förutsättningar än andra pga ekonomi. En del föräldrar har kunnat se sina söner avancera snabbare i systemet än de egentligen borde pga förälderns ekonomiska insatser. Konstigt att inte lokal media i Umeå någonsin har huggit på detta för det kan inte vara okänt för dem men det är ju klart det är heliga B-löven.

Godmiddag