Fredag 22 februari, 2019

Fredag 22 februari, 201

Jag såg inte matchen eftersom den inte fanns på ”de fria kanalerna” men 3452 åskådare i Baltiska Hallen är ok men det hade varit 6500 i Coop Arena om matchen hade spelats i Luleå speciellt om Rönnqvist också hade varit med i laget. Jag kan inte fatta att en sådan vessla och sniper har en plats i landslaget. Han behöver inte spela 25 minuter men ge honom 10 så får Sverige 10 poäng det törs jag lova. Matchen var tydligen kaotisk och verkligen inte bra och danskarna var vänliga nog att ge bort matchen genom att bränna 2 straffar i slutsekunderna och Sverige har en jättechans att klara kvalet till kvalet.

På söndag spelar man borta mot Belarus och har råd att förlora med 29 poäng. Sådana förutsättningar brukar ofta sätta sina spår mentalt. Jag skulle inte bli förvånad om det blir en thriller. Belarus har flera jättestora frysboxar inside. De kunde inte utnyttja dem senast eftersom matchen blev så tempostark men de kommer att dra ner tempot. De kommer att utnyttja inside tyngden nu och det finns risk för att foulen kommer att hagla över ”sparrisarna” i det svenska laget.

Jag skall se Dansk matchen i efterskott om det går utan att behöva betala för det och kanske kommenterar jag den igen efter det.

Finland blev krossade i Frankrike i höstas men på hemmaplan blev det annan tojsta i VK kvalet och hoppet lever. Vinst borta i Pernu mot Ryssland på söndag med 3 poäng skulle innebära att Finland spelar VM i Kina. Det vore fantastiskt. Jag hade på känn att det skulle bli en lysande match mot Frankrike och att Suomi kunde vinna så därför valde jag den här matchen och det blev en fullträff.

Med ett imponerande försvarsspel och en suverän Jamal Wilson 29 p samt Sasu Salin 14 p så verkar ingenting vara omöjligt. Fransoserna saknar många bra spelare men det gjorde även Finland (Markkanen, Koponen, Murphy & Murphy). Det måste ha varit en svidande förlust för coach Collet och en påminnelse om att utan tillräckligt bra spelare så vinner man inte oavsett vem som coachar.

Den 6:e spelaren nämligen 7900 åskådare på Esboo Arena vrålade hela matchen troligtvis merparten med viss promille i kroppen. Domarna hade en del minst sagt märkliga foul avblåsningar men professionella som de är så kompenserade direkt sina misstag så att det blev fair play.

Jag trodde verkligen inte att Rostov skulle kunna stå emot Luleå i Luleå men de unga ryskorna spelade en klass bättre i Luleå än vad de gjorde på hemmaplan. 92- 95 är suveräna siffror av dem och de avslöjade definitivt en del svagheter hos Luleå.

Luleå hade enorma problem med en rörlig zon med konstant press på bollen och stängning av mitten. Rostov hade alltid minst fyra spelare på returerna och med väldig hunger. Inget dribblande utan kvicka passningar mellan varandra och framförallt högt tempo framåt alltid med kontroll på bollen. De hade väldigt få bortkastade bollar. Rostov hade väldigt lite pick & rull spel och i stället massor av långa cuts och snabba förflyttningar och sedan slutligen ingen tvekan att skjuta treor för dem som kan det. Luleås 1-2-2 zonpress överspelade de enkelt och avslutade med en layup. Den var alldeles för statisk.

Rostov hade inget problem med att få spela med tröjorna hängande över byxorna och vad gör väl det. Var det pga att det är EWBL och inte en FIBA tävling ? Varje lag borde själva få avgöra om de vill spela i sådana dräkter och inte FIBA.

Kan inte låta bli att kommentera kommentatorerna lite grand som iofs är väldigt basketkunniga men de hade svårt att förstå och erkänna hur Luleå kunde bli så utspelade som de faktiskt blev i den här matchen. Det var stundtals lite repris på hur det såg ut när Brno körde över A3 på sin hemmaplan.

Skräll # 1 igår var Estland – Serbien i VM kvalet som slutade 71 – 70. Serbien kan faktiskt missa VM i Kina och det skulle vara en katastrof i det baskettokiga landet.

Rumänien – Polen i kväll ser jag normalt inte men om Mikke Lampe spelar med Polen i kväll då kollar jag för han är grym. Har du koll på vem han är ?

Visby mot Wettarna klockan 19.00 i kväll kanske får en efterhandstitt, däremot kommer höjdpunkten Real Madrid – Bayern Munchen kl 21.00. Real bör vinna men Munchen kan skrälla.

Godmiddag