Söndag 17 februari, 2019

Söndag 17 februari, 201

Jag såg Kalpakas döma en Champions League match mellan Fuenlabrada och Lietkabelis i onsdags. Jag är 100% säker på att han tycker att det är lätt att döma dessa matcher om man jämför med t ex BSKT – Norrköping som han dömde i fredags. Jag hävdar att lagen i Euroleague, Champions league och Europe Cup försöker spela bra försvar och ingen sysslar med tjuvknep som taktik som många lag gör i BLH därför är det så mycket enklare och givetvis mycket roligare att döma internationella matcher.

I internationella matcher finns den lätta hand checkingen hela tiden. Man känner av var motståndaren är, men stötar och knuffar tillåts inte för då åker man dit. Fasthållningar i P&R spel blir allt som oftast foul och hårda knuffande screens i samma situationer blir foul. Däremot kommer man undan med en hel del kontakter i slipscreen situationer. Påhopp i ryggen eller på springning av spelare som går på layup blir 9 ggr av 10 foul.

De lag som fulspelar mest i BLH de tjänar mycket på det. I fredags mot Norrköping såg jag återigen det upprepas. Jag har nu studerat fenomenet tillräckligt. Domarna vågar inte blåsa på allt tokigt som händer i matcherna mer än på lagen på den nedre halvan av serien. De lagen har ingen makt och ingen möjlighet att få någon respekt alls. De stora och starka föreningarnas åsikter styr svensk basket det är min bestämda uppfattning och det är inte OK.

Ett litet lätt påpekande från Gustavsson i fredags kostade direkt en teknisk av Begenesic och det var inte förvånande för det är han som tar de flesta på Gustavsson. Frågan är bara varför Chuck kan få uppträda som han gör. Hans besvikna visuella tecken och uttryck mot domarna borde rendera i någon åtgärd då och då men icke.

Jag noterade under matchen mot Norrköping att bossarna i BSKT och A3 satt tillsammans hela första halvlek och samtalade ganska aktivt. Jag skulle inte bli särskilt förvånad om någon form av samarbete är på gång. Undrar om det finns någon win win i ett sådant samarbete.

Nässjö ledde som mest med 16 poäng igår borta mot Köping men utan Ruffin kunde de inte stå emot. Köping har 6 matcher kvar, BSKT fem bl a ett möte nere i Köping. Båda lagen har ungefär samma svårighetsgrad på matcherna. Jag tror att BSKT måste vinna borta mot Köping den 9 mars om det skall bli slutspel men det brukar alltid komma någon oväntad vinst i slutet av grundserien om man bara är focuserad, lite smart och fightas till sista sekunden.

Wettarna hade chansen igår borta mot Borås men avslutade lika märkligt som BSKT gjorde mot Norrköping, men här var det lagets drakar Rowley och Niang som inte är några skyttar de som tog 4 av de fem sista avsluten och 4 av dem är från 3 poängs avstånd. Märkligt. Hur tänkte DOM där. Trots att coachen tog två timeouter i slutskedet så hände det.

Sex timmar kvar till Norrköping mot A3. Jag har en känsla av att Norrköping vinner den matchen och det grundar jag på hemmaplan, alltid flyt med domarna, McCorkel i toppform, Pelander bättre än någonsin förmodligen pga väldigt bra förmiddagsträning med Kausaite, tuffa kaxiga unga spelare som tar för sig.

A3:s Degbeon borde kunna kontrollera Pelander om hon jobbar rätt och hårt. Asoro kommer att få svårt med Burnett liksom Lawrence med McCorkel här har Norrköping fördel i matchupen men på guardsidan är A3 överlägsna om de bara får ut det av spelarna.

Godmiddag