Fredag 15 februari, 2019

Fredag 15 februari, 2019

Det är idag sista dagen att anmäla sig till nästa års basketliga och andra förbundsserier.

Vad jag har hört så anmäler sig både A3 och Umeå BSKT. I samband med anmälan skall BLH lagen betala in 29000 kr till SBBF. Jag tycker att avgiften borde vara max 5000 kr. Resterande belopp borde man kunna betala in när liganämnden godkänner föreningens deltagande.

Om man inte betalar 29000 kr då utesluts man omedelbart. Det inträffade 1999 när Umeå Nordics inte betalade 25000 kr i tid. Man ville delta men man hade inte kapital och uteslöts.

Det finns fler påtryckningsmetoder mot elitföreningarna. Så här står det i bestämmelserna.

Förening som har oreglerade förfallna skulder till SBBF och/eller BDF riskerar att uteslutas från fortsatt seriespel. Beslutet kan även bli att berört lag flyttas ned till närmast underliggande serie.

Förening som inte betalar sina avgifter, inkommer med begärda uppgifter eller följer gällande Tävlingsbestämmelser och övriga tävlingsregler kan dömas att betala en straffavgift på högst 25 000 kronor.

Vid obetalda fakturor, 14 dagar efter förfallodatum, återkallas lagets samtliga FIBA licenser fram tills betalning registrerats, dock minst en Förbundsseriematch. För lag som inte har FIBA-licenser utgår böter om 20% av skuldsumman. Efter 30 dagar riskerar laget uteslutning ur aktuell serie.

Samtliga inbetalningar till SBBF och/eller BDF ska ske från föreningens registrerade BG -/PG -konto.

Det som är glädjande det är att IKSU herrbasket har för avsikt att anmäla sig till Basketettan.

Umeå behöver ett lag i div ett och det blir dessutom en viss konkurrenssituation mot BSKT eftersom det knappast kommer att förekomma något större samarbete mellan föreningarna. De spelare som inte platsar i ligatruppen eller räknar med att bara få träna med BSKT utan minuter de får nu ett roligt alternativ och jag tror att flera kommer att överväga det alternativet.

På Umeå Universitet finns det många duktiga basketspelare som inte spelar aktiv basket. Steget till ligan är för stort och division två ointressant.

IKSU har dessutom steg 3 utbildade Johan Pierre som spelande headcoach och hans erfarenheter och spelarmeriter väger ganska tungt. Jag tror att IKSU redan i höst kommer att tillhöra mitten av tabellen om de får behålla dagens spelartrupp plus ytterligare någon av de som redan finns i stan.

Hur det blir med KFUM Umeås div 2 damer vet jag inte men spel i basketettan skulle vara en rejäl kick för dambasketen.

Jag har hört från Norrbotten att coach Selberg har sagt att han skulle vilja gå upp med laget, men jag har inte fått några svar på mina frågor om vad som händer då jag har frågat runt.

Med fyra Norrlandslag och åtta Mälardalslag blir det bara fyra resor söderut och en resa norrut plus logikostnaden vilket är mycket rimligt däremot är avgifterna till SBBF och domarkostnaderna väldigt höga och de kostnaderna får många att tveka. För lagen från Mälardalen är Basketettan inte särskilt mycket dyrare än för Umeå i div 2 Norra Norrland.

Utan Dumas, Schüberg och Flack tycker många att BSKT borde kunna vinna mot Norrköping i kväll, men Norrköping har spelat utan dem i flera matcher och de har inte förlorat. Det vill till att Gustavsson toppar med sina bästa om de skall kunna vinna i kväll. Det går knappast att utmana de bästa om han inte får ut topprestationer av sina bästa spelare enligt mig, Gilchrese, Mathiue, Nilsson, Forster och Eliasson

Godmiddag