Torsdag 7 februari, 2019

Torsdag 7 februari, 2019

Den femte februari, 2019 hade HOOPS hela 841 besök och det är nytt rekord. Många var nyfikna på vad HOOPS hade att säga om BSKT:s insats och givetvis domarnas insats i Borås matchen.

Jag har ventilerat min åsikt om domarna redan i två dagar men här kommer lite mer.

I oktober när serien startade då dömde domarna väldigt bra och väldigt strikt efter regelboken. Jag uttryckte då att jag verkligen gillade vad jag såg. Under säsongen har domarna återigen börjat att bedöma i stället för döma. Vad beror det på ? Är det de stora och starka klubbarna som har klagat till domarbasen och har fått sin vilja igenom ? Ett argument jag ständigt får höra av vissa förståsigpåare är att vi måste tillåta fysiskt spel för att kunna hävda oss ute i Europa och det håller jag med om men det är fysiskt spel med torso och fötterna och inte fuskande med händer och armar. Ute i Europa beivrar domarna allt fulspel som de hinner se det kan jag garantera.

Hur skall man då få domarna att inse att de dömer för ensidigt ? Kanske en tuff teknisk foul från coach kan räcka. Ett sådant T har ofta vänt matcher.

Att ta en time out och gå ut på planen och tala om för ”de tre gråa” vad man tycker kanske kan vara på sin plats ibland även om det kostar. Det finns ett par coacher i ligan som har gjort det och de har inte straffats för det. Det kanske är dags att börja ta lite risker för att få större rättvisa i bedömningarna.

För en tid sedan pratade jag med en elitdomare och berömde några domare för deras goda arbete. Kommentaren jag fick var att ”De är bra på att följa regelboken men sämre med bedömningen”.

Jag håller inte alls med honom om det. Det är INTE DOMARNA som avgör hur basket skall spelas , det är reglerna och lagen.

Gehrke tror att rivaliteten mellan Umeå och Östersund har att göra med Gustavsson och Saleman som har varit i Jämtland men där tror han fel. Rivaliteten grundlades redan på 70 och 80-talet när KFUM Umeå och KFUM Skellefteå fightades mot KFUM Östersund varje säsong. Problemet var detsamma då som nu. Östersund hade mer pengar så de köpte in fler amerikaner och värvade t ex landslagsspelarna Jonte Karlsson, Janne Enjebo, och tom Umeås Jerry Selberg. Vi vann ibland i alla fall med de kunde enligt mig därför vinna mot oss lite för ofta så rivaliteten har funnits länge.

I damernas Euroleague blev det en superskräll igår kväll. Sopron vann på bortaplan efter förlängning med 83 – 93 mot obesegrade Kursk. En strålande match av Sopron mot det omöjliga Kursk. Nyckeln till segern var att lyckas hålla Stewart på låga 18 poäng. Notera att Soprons coach blev tillsagd två ggr när han var inne på plan med skorna, den tredje gången blev det ett T. Domarna var suveräna under hela matchen. De stod emot publiktrycket. Det enda som förstörde matchen var utnyttjandet av för lättklädda småflickor dansande vid timeouterna. Snacka om kulturkrock mot Sverige.

TTT Riga vann lätt hemma mot Olympiakos. Avenida lyckades vinna med 78 – 75 efter förlängning mot Carolo. Jewell Lloyd var inte särskilt bra men avgörande när hemmalaget lyckades få förlängning. USK Prag körde över Castors Braine på bortaplan med 66 – 81 och ser allt starkare ut.

Bakken Bears förlorade hemma med 124 – 125 mot storlaget Saratov efter förlängning. Det stod 81 – 81 efter tre perioder. Snacka om run and gun. Bears går i alla fall vidare och det blir intressant att följa. Finska Kataja avslutade med en meriterande seger mot Leiden på hemmaplan med 92 – 80.

BSKT mot Jämtland i kväll. Skulle inte bli helt förvånad om man skickar upp samma domare som dömde i Borås i måndags bara för att statuera exempel.

Godmiddag