Onsdag 16 januari, 2019

Onsdag 16 januari, 2019

Idag finns ca 250 miljoner utövare av basketsporten i världen men antalet ökar snabbt. Basket har legat på tredje plats efter fotboll (265) och volleyboll (200) men de senaste åren har basketen gått förbi volleyboll – tror man. Ingen vet exakt antalet aktiva i någon sport.

Det som man däremot vet det är att den amerikanska proffsbasketligan NBA har investerat massor av pengar i Kina för att få sporten att växa. NBA har hur otroligt det än låter byggt nästan en miljon basketplaner i mindre och större städer på landsbygden i det väldiga landet för att utveckla sporten. Ingen vet var det kommer att sluta i antalet utövare och skickliga spelare men du förstår att basket är stort och big business.

Här i Umeå har vi inte en enda riktigt bra utomhusplan där elitspelare kan träna på sommaren utan att riskera skador. Kan det vara så svårt att erbjuda stadens basketspelande ungdomar och elit en fullstor plan med rätt underlag och reglementsenliga korgar på rätt höjd ?

Jag ställer frågan i relation till minst 30 fotbollsplaner med konstgräs och lika många ute rinkar vintertid för att inte tala om alla preparerade skidspår och slalombackar i omgivningen. Är du med ?

I Norrbotten så regnar det pengar över elitbasketlagen från Luleå. Region Norrbotten och kommunalrådet i Luleå fixar projektpengar till basketen. Jag såg att VK bloggen eftersökte att någon på Umeå Kommun skulle engagera sig och söka projektpengar från något håll som kan hjälpa basketen i Umeå. ”Vill man så kan man”. Umeå Kommun gav 600.000 kr till UIK:s fotbollsdamer för tio år sedan i s.k jämställdhetsbidrag när de behövde pengar för att klara alla planhyror och skatter som var på ungefär samma summa.

Jag trodde faktiskt att Jämtland skulle kunna vinna mot BC Luleå i går kväll, men BCL var redo och körde över Jämtland i början precis som man gjorde med BSKT i fredags men så fick Collins tidigt sin andra foul och fick nöta bänk och då tappar BCL fart och kraft direkt. Jämtland kom tillbaka och ifatt. När Collins kom in gick BCL från igen men så kom en tredje foul och det blev ny bänk för Collins. Jämtland hade chansen men Quinn var iskall hela matchen både defensivt men framförallt offensivt och det tycker jag var avgörande.

Meyers var strålande men i den sista timeouten tittade han inte ens på coach Gehrke och frågan är om han ens lyssnade. Han satt långt ut på bänken framåtlutad med händerna i ansiktet. Undrar om han visste var han skulle titta och till vem han skulle passa bollen vid inkastet som följde. Kanske tyckte han att det inte spelade någon roll längre eftersom matchen var körd.

Jag har verkligen försökt att finna någon form av struktur i Jämtlands spel men avsaknaden verkar vara total. Det finns givetvis en tanke bakom det. Inget strukturerat spel då finns det inget sådant att scouta utan i stället måste man gå på individuell scouting eller lita sig helt till det egna spelet. Jag tycker att det blir lite väl mycket spontan coaching med den metoden.

Det är otroligt att det BSKT laget kunde vinna mot detta BC Luleå i fredags på deras hemmaplan. Utan Nilsson och utan Saleman.

Den nya förbundskaptenen Hugo Lopez var först i Norrköping, därefter i Södertälje och i går i Östersund. Undrar om han kommer till Umeå och tittar på Andre Nilsson. Det borde vara intressant för honom eftersom de spanska coacherna inte gillar 5:or som skjuter trepoängare. Man använder dem i stället till att sätta bra screens, ta returer och göra bra mowes nära korgen. Det är Andre Nilsson bra på.

Kan inte låta bli att återigen tjata om hur favoriserade Öqvist, Chuck och Gehrke är hos domarna. De kan tjata och prata vid varje avblåsning och domarna bara lyssnar och visar med händerna att de skall kliva tillbaka och dämpa sig. Även Degernäs kan hålla på men honom gillar domarna inte så han åker dit då och då. Svensson, Nikolaidis, Juste och Balibrea håller alltid på men domarna gillar dem så de klarar sig för det mesta. Gustavsson vågar knappt titta på domarna längre för de verkar inte gilla honom. Jag hoppas att det inte har att göra med HOOPS krav på domarna. Det vore oprofessionellt

Noterade att IKSU skriver att ”Slaget om Umeå” – Hmmm. Div 2 matchen mellan IKSU och BSKT Umeå spelas på lördag klockan 11.30. Lite synd är det att IKSU inte spelar ett derby en vardag kväll. Det skulle innebära kanske 150 personer på läktaren. Kommande lördag kl 11.30 blir det troligtvis inte många själar på läktaren eftersom matchen ligger för tidigt på dagen. Många basketspelare och ledare är på annan ort av olika anledningar.

Godmiddag