Måndag 17 december, 2018

A3 damerna kunde ganska lätt vinna mot ett iofs smart spelande Eos. Studenterna från Lund är duktiga men laget är alldeles för tunt för att kunna stå emot A3 trots hemmalagets stundtals hårresande missar i öppna lägen. A3 spelar sig fram till frilägen både under korg och i hörn men missar väldigt ofta. Jag tror att det beror på att ”spelare ofta måsta forcera avsluten” pga dålig timeing i anfallet. Alla spelare i A3 är specialister i olika positioner. Jag tar ett exempel. Degbeon borde få bollen nära korgen men hon får den oftast utanför 3 sekundersområdet. Hon är inte bekväm med de avsluten.

Eos spelar på ett sätt som innebär att alla vet vem eller vilka som skall avsluta och det ger trygghet och stabilare spel. De spelar antingen attackspel, insidespel eller 3 poängsspel och i alla alternativen har spelarna tydliga och klara roller. Jag tycker att det är smart basket. Iofs ganska lätt att scouta men ändå rätt om spelarna har kvalitet att utföra det de vill.

När matchen var över beordrades medicinbollsfys för A3 damerna. Något övermaga kan jag tycka men de kanske inte tog i så det kanske var nödvändigt att anstränga musklerna lite mer. Vad vet jag.

Jag kan inte fatta varför BLD inte spelar kommande helg både fredag och söndag. Om man hade gjort det då hade alla kunnat åka hem på söndag till de sina och fira jul i lugn och ro i kanske hela tio dagar. Ledningen för BLD borde tänka till lite grand när det gäller den sociala biten. Min åsikt är att man även borde göra det på herrsidan och undvika mellandagsmatcherna, som bara drar stor publik i Luleå och Östersund.

Läser i UNT.se att Uppsala tar in två nya amerikaner Williams och Bridgeforth. Jag sätter en slant på att de är som så många andra utländska spelare som idag finns i BLH. Jag skrev om detta senast igår. Det är dags att börja rensa ut alla utländska spelare som lyfter lön i ligorna utan att prestera särskilt mycket mer än vad de svenska spelarna i lagen utan lön kan prestera.

I fredags skrev jag om det eviga klappandet och highfivandet bland basketspelare och det måste ha varit ett hett och känsligt samtalsämne eftersom besöksfrekvensen på HOOPS helt plötsligt steg till nästan 500 besök per dag i stället för ganska normala 300 – 350. Skulle vara intressant att veta om det finns någon som håller med mig om detta överdrivna otrygga klappande. Helt klart torde det vara att det var många som reagerade.

Noterar att IKSU:s herrar förlorade i div 2 på hemmaplan mot mittenlaget Höken. Det var mycket överraskande med tanke på sju raka segrar under hösten.

IBK Dalen rapporterade återigen 1651 åskådare. Jag tittade in i hallen i mitten av den första perioden och jag uppskattade publiken till kanske 1200 åskådare. Iofs en väldigt bra publiksiffra. I hallen bredvid spelade A3 inför exakt 117 åskådare. Jag vet att Dalen sprider sina förmånskort i tusental. Korten kan bytas mot en biljett i mån av plats och det gör dom bra men varför ständigt rapportera så höga siffror. Jag känner personal på innebandyförbundet och jag har kollat. De får ingen publikbonus som jag skrev om tidigare. Det var fel info som jag hade fått från en som jag trodde visste. Eftersom det inte stämde då är det sponsorerna som de lurar.

Frågan är vad Umeås basketherrar och damer gör för att locka till sig mer publik. Om man är lat med att jobba utåt mot publiken eller är snål med morötter då kanske det betyder att färre går på basket och det vore förödande.

Många säger att man vill se ett vinnande lag därför går man inte på herrbasketen men damerna vinner och ingen vill se dem. Vad finns det för logik i det. Satsa på att få publik till matcherna. Det är dags att efter årsskiftet satsa på att gå ut på gator och torg och locka till sig random besökare med 1000 tals fribiljetter. Om man inte bryr sig att göra det då tycker jag att man skall lägga ner. Varför spela för sig själva om ingen eller så få vill se på.

Godmiddag